Вук Јаничић је најталентованији млади књижевни стваралац у Црној Гори

Недавно је на Цетињу организовано прво финално вече манифестације “Афирмишимо младе књижевне ствараоце” у категорији од 10 – 13 година, коју организује Интернационална културна асоцијација ИКА.

Радове дјеце, побједника из 25 црногорских општина, прегледао је жири у саставу: Марија Драганић – Вулановић, Весна Кљајић, Јадранка Делетић, Вељко Вељовић и Миланка Аранитовић Ракочевић, а титула – најталентованији млади књижевни стваралац у Црној Гори у 2023. припала је Вуку Јаничићу, ученику ОШ „Милан Вуковић“ из Херцег Новог.

Још једна награда за поетско стваралаштво му је мотивација да настави да пише, казао је за РТХН Вук, и открио нам да припрема збирку пјесама.

-Учествовао сам на књижевним вечерима у Београду и у Бијелом Пољу гдје сам био награђен, и ово ми је други пут да учествујем на овој манифестацији Интернационалне културне асоцијације. Награда ми је неки подстрек да још више пишем. Овога пута сам је стварно очекивао, јер сам се истакао од свих других , и просто ми даје мотивацију да направим своју књигу, збирку пјесама. Предсједник асоцијације Вељко Вељовић ми је обећао, то је неки наш договор, рекао ми је да сваки дан пишем по неку пјесму, а тема би била из маште, нешто апстрактно, казао је млади поета и додао да већ има двадесетак пјесама.

Овај свестрани дјечак се, осим писања поезије и прозе, бави и музиком, сликањем и пливањем.

-Није лако све то постићи, али у исто вријеме ми и иде од руке. То ми испуњава цијело слободно вријеме. Највише свирам гитару и пишем, казао је Вук Јаничић, који инспирацију за поезију налази у звуцима гитаре.

Немогуће је било не примјетити његов сензибилитет и таленат, истиче Вукова менторка, професорица Душка Јовановић, а све је почело са једним писменим задатком чија тема га је посебно заинтригирала.

-Моменти дјететовог успјеха и континуираног успјеха су нешто најљепше у нашем позиву, јер ми то дијелимо. Сматрам Вука заслужним за све, наравно не себе, јер ја као професор заиста нисам могла да не примјетим такав таленат. Дијете има велики сензибилитет и за књижевност и за умјетност уопште, то сам могла да уочим већ на првом писменом задатку и начину на који он говори. Сензибилитет се осјећа заиста свуда, и богат рјечник и један просто филозофски став за те године, али проткан оним што је пјесничко. Један писмени задатак, бар како он каже, је покренуо њега да више пише, задатак у ком је он био креативнији, имао оригиналан приступ, и једном пјесмом одговорио на тему која га је заинтригирала, а која се односила на родну неравноправност. Није га само заинтригирала, него га је изреволтирала на неки начин и написао је заиста изванредну необичну пјесму, и тако је кренуло, присјећа се Јовановић.

Директорица ОШ “Милан Вуковић“, Маре Вујновић, каже да је Вук Јаничић сјајан ђак, који се истиче у литерарном раду, посебно у писању поезије, тед а заслужује све похвале и подршку.

-“Поезију ће сви писати”. Шта то значи? То не значи да ће сви умјети да је пишу, али ће сви мислити у једном тренутку да то знају и умију. Е, Вук је један од оних који заиста зна, и такво дијете треба заиста у највећој могућој мјери, поред тога што је препознат од свог професора, Душке Јовановић, да препозна и школа као установа, и наравно локална заједница, јер је то заиста талентовано дијете. То могу да кажем поготово зато што сам и ја дугогодишњи професор књижевности, тако да заслужује да буде похваљен и фаворизован , уз све честитке и жеље да настави даље тако.

У оквиру манифестације “Афирмишимо младе књижевне ствараоце” слиједе: 17. новембра у Тивту финално вече најбољих интерпретатора ауторске поезије, финално вече најбољих младих књижевних стваралаца од 14 до 18 година у Бијелом Пољу, као и финално вече најбољих прозних стваралаца до 18 година, 15. децембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here