Вујовић: Тврђава Шпањола, након реконструкције, постаће међународни умјетнички и креативни центар

Фото: Министарство културе и медија

Влада Црне Горе је  прихватила Уговор о субвенцији између Регије Пуља, Одјељење за економски развој и Министарства културе и медија за пројекат  SA – CREATIVITY, који подразумијева реализацију великог пројекта реконструкције тврђаве Шпањола, која ће постати још један дом за умјетнике, за који ће Црна Гора од Европске унијe добити 1, 5милиона еура.

Министарство културе и медија  ће у оквиру пројекта спровести реконструкцију и ревитализацију тврђаве Шпањола што подразумијева реконструкцију објекта у постојећим оквирима и успостављање међународног креативног центра. Циљ ове активности је, прије свега, заштита културног добра од даљег пропадања кроз стављање у нову, одрживу и савремену функцију”, казала је  министарка културе и медија Тамара Вујовић.

Након реконструкције, у објекту ће постојати капацитети за резиденцијалне боравке умјетника и креативних предузетника, развоја стваралаштва и креативних индустрија, посебно у области мултимедијалне умјетности, примијењеног вајарства, графике и сликарства, као и за изложбене, презентационе и смјештајне цјелине, канцеларијски простор и заједничку башту – љетњу позорницу.

Имплементација пројекта биће наставак стратешких активности Министрства културе и медија које су оријентисане на стварање услова за развој стваралаштва и креативних индустрија кроз одрживо коришћење и валоризицију културних добара, што је препознато и у недавно усвојеном Националном програм развоја културе 2023-2027.

Носилац пројекта SA CREATIVITY је Министарство културе и медија 🇲🇪, а пројектни партнери Национална туристичка организација Црне Горе, Министарство туризма Републике Албаније, Регија Пуља и Регија Молизе из Италије. Укупна вриједност одобреног пројекта износи скоро 4, 8 милиона еура од чега је суфинансирање Европске уније 85% за Црну Гору и Албанију, односно 80% за Италију, док остатак средстава обезбјеђују сви пројектни партнери у складу са својим буџетом.

Буџет опредијељен Министарство културе и медија скоро 1,5 милиона еура, а сопствена контрибуција  око 218 хиљада еура. Период реализације пројекта је до 31.12.2027.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here