Мјузикл „Цвјетај мимозо мала” испраћен овацијама и бурним аплаузима

Сторија о величанственој љубави према граду, мимози, традицији прослављања Празника дужој од пола вијека и онима који су дали печат његовом одржавању, љепоти радости и живота у Херцег Новом, приказана је синоћ у Дворани Парк у премијерном извођењу мјузикла „Цвјетај мимозо мала”. Идејни творац и сценариста је Новљанка Викторија Самарџић, режију потписује Драган Буздован, музику Бранислав Самарџић, а аранжман Денијел Дерања.

Да је публика жељно ишчекивала премијеру првог мјузикла Празника мимозе, показало је до последњег мјеста испуњено гледалиште Дворане, али и бурни аплаузи упућени глумцима которског Театра 303, мажореткама клуба Лили, композицијама које су отпјевали Ана Ожеговић, Дјечији хор Цвркутићи и Зоро Мартинети.

Рађен у Херцег Новом и Котору, али и Београду и Подгорици, мјузикл је побиједио изазове и показао да је све оствариво када се јарко жели, казала је Викторијина мајка Наталија Преочанин Самарџић.

Наталија Преочанин Самарџић

– Било је невјероватно, овације и аплаузи публике током мјузикла, пуна дворана у свом родном граду, сузе од емоција и свима нама пуно срце. Људи су задовољни, ми смо пресрећни. Мјузикл има јаку, емотивну поруку, али и поруку да требамо чувати наш град, сјећати се људи којих више нема, али и поштовати оне који сада постоје и стварају. Мислим да ћу ово величанствено вече памтити до краја живота. Хвала свим Новљанима и гостима, ТОХН, ОХН и ЈУК ХФ који су подржали Викторијину идеју у којој је она истрајала јуначки, спојила два града – Херцег Нови и Котор у истој љубави према мимози. Театар 303 је дао свој доказ љубави и показао колико му је важно што су се нашли у званичном програму Празника мимозе, као што је и Викторији велика част што је њен мјузикл у 55. издању феште – казала је Преочанин Самарџић.

Након што је граду и Празнику прошле године поклонила химну „Цвјетај мимозо мала”, Викторија је у тој причи нашла инспирацију за овакав музичко сценски комад, за који је сценарио био захтјеван али питак, са снажном поруком како и колико треба вољети и чувати свој град и традицију Празника.

Искусни мештар, Драган Буздован, руководилац Театра 303, истакао је да су све учеснике окупљали у Котору, са некима радили и виртуелно, али су истрајали и успјели.

Драган Буздован, режисер

– Млада генерација Театра 303 заједно са мажореткама Лили изнијела је пред публиком врло захтјеван текст. Задовољан сам што смо успјели да кроз причу приближимо вријеме од почетка Празника до данас. Стријепио сам како ће испасти али сам уживао у појединим дјеловима и опустио се, поготово када сам видио како публика прати наступ мажоретки, нове композиције које су специјално спремане. Изазов је био све то повезати да буде интересантно и дјеци и одраслима, да је порука јасна од почетка до краја. Она има и едукативни карактер – чувамо мимозе и остављамо их најмлађима да наставе што је и приказано у дијелу када они из поља мимоза тјерају оне који не разумију да природу треба чувати – прича Буздован.

Додаје да је Викторијина замисао била да у мјузиклу играју средњошколци који у будућности треба да представљати важне културне прегаоце који су препознатљиви данас и који су на неки начин допринијели Празнику мимозе.

– На сцени су били которски гимназијалци, седма генерација Театра 303. Доста тога је било отежавајуће од раздаљине, одсутности, сезонског грипа, али су жеља и љубав побиједили километре између Београда, Подгорице, Котора и Херцег Новог, а Празник мимозе је за свој јубилеј добио први мјузикл – закључује Буздован.

Премијери је присуствовао и менаџер Општине Херцег Нови, Душан Вукић.

Нове композиције које су настале специјално за мјузикл – „Свуда пођи у Нови се врати”, „Принц од мимозе” и „Лети пјесмо, лети”, биће виралне од понедељка и представљаће велики допринос промоцији традиционалне новске феште.

Организатори Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе Херцег фест и Туристичка организација Херцег Нови.

Комплетан програм доступан је на praznikmimoze.me, FB профилу Празник Мимозе Херцег Нови, инстаграм профилу praznikmimoze.me.

Фото: Милош Самарџић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here