Вујошевић: Неизвјесна судбина 321 запосленог Управе за инспекцијске послове

Фото: Медиа биро

Реформа Управе за инспекцијске послове, њена потенцијална децентрализација или гашење била је тема конференције за новинаре коју су организовали  надлежни у Управи за инспекцијске послове.

Директорица Управе Ана Вујошевић казала је да је ријеч о веома важној теми јер  се ради о судбини 321 запосленог, која је у овом тренутку врло неизвјесна.

-Моја данашња морална обавеза је да скренем пажњу на овај проблем због свих запослених који се налазе у Управи који су распоређени у Подгорици и још 16 црногорских општина, а који су врло забринути за своју судбину јер не знају шта слиједи и шта ће се десити у даљем току, казала је она.

Вујошевић истиче да Влада свакако има легитимно право да врши реорганизацију органа сходно закону, али да је имала обавезу да о овој важној теми поразговара са Управом на коју се ова реорганизација односи. Наводи и да информацију о реорганизацији нису добили службеним путем већ су је прочитали на сајту Владе.

-Када сам била на састанку у Влади у децембру претходне године није било уопште помена о овом новом моделу, напротив, закључак је био да Управа функционише како треба, али да треба радити на јачању кадровских и других капацитета.  Суштина је да се овдје иде у неку нову причу коју је, по мом скромном мишљењу тешко реализовати, казала је Вујошевић.

Као главну препреку у реформи у Управи сматрају закључак Владе да се задужују министарства да до 15. фебруара припреме промјене закона из надлежности инспекција. Вујошевић  наводи да се ради о преко 140 материјалних прописа и двоструко више подзаконских аката, те сматра да измјена ових закона до датог рока неће бити могућа.

-Ради се о једном јако сложеном органу у чијем саставу се налази 26 разнородних инспекција из 26 различитих управних области које би према овој информацији требало да се распореде у 11 ресорних министарстава гдје би уједно ресорни министар био и шеф инспекције. Тим моделом, првостепени орган би се налазио у склопу другостепеног органа и могао би се примијенити онај народски модел Кадија те тужи, кадија ти суди, истакла је директорица.

Додаје да у овом процесу постоји мноштво техничких баријера које треба премостити, те да је требало имати детаљан приступ, јасне податке и јасан временски оквир, а не да се то деси без одржавања сједнице, по хитном поступку.

-Овако би могло доћи до колапса информационог система, дошло би до проблема како једну иницијативу завести уколико се ради о надлежности три инспекције које се налазе код три министарства. Неће се знати ко ће коме јављати и када ће се изаћи на терен. Сходно процедурама и закону инспектори имају обавезу поступања по иницијативи у року од осам дана. Да ли ће то бити испоштовано? Дефинитивно је јасно да се неће поступати брже него у Управи, зато што нема централизованог система и хијерархије. Такође, баријера је и што ће једна од инспекција, када гледате по управној области, бити у надлежности два министарства, па се поставља питање ко би био старјешина органа тим упосленицима, закључила је Вујошевић.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here