Алекса Бечић: Новинарство није само занимање, већ стуб демократије

Поводом Дана новинара Црне Горе, замјеник премијера и потпредсједник Владе Црне Горе за безбједност, унутрашњу политику, европске и вањске послове Алекса Бечић упутио је честитку.

– Поштоване новинарке и новинари Црне Горе, у име Владе Црне Горе и у своје лично име, са поштовањем и захвалношћу, честитам вам 23. јануар – Дан новинара. Овај дан није само прилика за славље вашег професионалног доприноса, већ и за дубоко размишљање о важности и снази вашег позива.

Данас се присјећамо и одајемо захвалност храбрим чуварима истине, неустрашивим борцима за правду, који свакодневно стоје на првој линији одбране слободе изражавања. Ви сте ти који носите тешко бреме, суочавајући се с притисцима и опасностима, често изложени нападима због ваше посвећености истраживачком новинарству и разоткривању веза између власти и организованог криминала и корупције у нашој земљи.

Посебно се сјећамо Душка Јовановића, истакнутог новинара чија смрт остаје отворена рана наше демократије. Његова трагична смрт нас подсјећа на неопходност да се непрекидно боримо за заштиту и сигурност новинара. Свакодневно радимо на разоткривању свих детаља овог и сличних случајева, како би се правда задовољила, а слични догађаји спријечили у будућности. Не смијемо заборавити ни новинарке и новинаре који су претрпјели нападе, пребијања, пријетње и уништавање своје и имовине својих медијских кућа. Сваки од ових случајева је напад не само на појединце, већ и на сам темељ наше слободе изражавања и демократских вриједности.

Новинарство није само занимање, већ је стуб демократије, есенцијално за промовисање слободе мисли и говора, кључно за изградњу здравог и демократског друштва. Ваша улога у информисању јавности мора бити вођена непристрасношћу, одговорношћу и правовременим извјештавањем, а никако не смије бити злоупотријебљена за политичку манипулацију или ширење говора мржње.

Стога желим да сваком од вас, новинарима Црне Горе, упутим искрене честитке. Нека ваш рад буде вођен професионалним стандардима, кредибилитетом и друштвеном одговорношћу, како бисте очували и јачали повјерење грађана.

Срећан вам Дан новинара – поручио је Бечић у честитки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here