Врхунска кошаркашка презентација у Портоновом

Fiba projekat

Финални програм кампање  ФИБЕ „Њен свијет њена правила“, који има за циљ  промоцију кошарке за дјевојчице, одржан је јуче у Портоновом у Херцег Новом. Глобалну кампању ФИБЕ реализује Кошаркашки савез Црне Горе а ова сјајна прича, која има за циљ ширење свијести о значају кошарке, прије Херцег Новог испричана је у Никшићу, Цетињу, Бару, Рожајама, Бијелом Пољу, Подгорици и Улцињу.

У Кумбору су јуче биле предсједница Кошаркашког савеза Јелена Дубљевић и комесар женских лига, иначе руководилац овог пројекта, Мирјана Секулић, затим министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић, министарка рада и социјалног старања Наида Нишић, представници Министарства спорта и Црногорског олимпијског комитета, у име домаћина предсједник Општине Стеван Катић, али и Жељка Ратковић, чланица УО КСЦГ и предсједница ЖКК Приморје, које је отворило манифестацију показним тренингом.

Предсједница КСЦГ Јелена Дубљевић казала је да се у Кумбору окупило око 250 дјевојчица  те да је највише  радује присуство дјевојчица са сјевера.

-Циљ је да правимо презентацију женске кошарке и да ширимо свијест о женској кошарци у Црној Гори. Овај пројекат постоји већ неколико година, али га нисмо радили на овакав начин. Обилазили смо градове по земљи, ширили свијест људи о женској кошарци, моја идеја је била баш овдје да окупим велики број дјевојчица, казала је Дубљевић и додала да би било још клубова, али да  због финансија и других проблема одзив није какав би вољела да јесте.

Министарка просвете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић казала је да спремност министарства да пружи подршку пројекту популаризације женске кошарке, додатно наглашава  важност бриге о дјевојчицама које су спремне даље да се баве кошарком.

-Њихов развој треба да буде приоритет нашег друштва, а спорт пружа сјајну прилику за физички, ментални и социјални развој дјетета. Желим да истакнем да за ово данас и за све друго морају да постоје иницијативе и добра воља свих нас. Треба кренути од почетка, од најранијег узраста и код дјеце развијати интересовање и љубав према спорту, казала је министарка и додала да није случајно на догађај повела  десетогодишњег сина, који такође тренира кошарку.

-Надамо се да ћемо сви заједно у будућности  подстаћи што више дјевојчица да се баве овим дивним спортом.  Става сам да као друштво треба да пружимо пуну подршку  свим дјевојчицама подједнако као и дјечацима. Досадашњи резултати и признања показују да су управо црногорске спортисткиње понос наше државе и да су успјеле у бројним спортовима. Ја се надам да ћете управо ви, које сте данас овдје присутне, једнога дана, на најљепши начин  представљати ову државу и да ћете нам донијети бројна признања у будућности, казала је Јакшић Стојановић.

Предсједник Општине Стеван Катић изразио је задовољство што се завршница кампање одржава у Херцег Новом.

-Мислим да у Херцег Новом имате сјајан примјер одличног рада са кошаркашицама, од школе кошарке до сениорске екипе. Можемо се похвалити да су многе од њих чланице различитих узрасних категорија црногорске репрезентације, да су у самом врху табела домаћег првенства, али и различитих међународних турнира. Сви они имају базу у ЖКК Приморје и ЖКК Херцег Нови, казао је Катић.

Истакао је да се локална управа труди да спорт у Херцег Новом развија тако да он даје једнаке могућности, права и одговорности женама и мушкарцима, на свим нивоима, од основног до елитног, од терена за игру до администрације и руководећег тијела спортске организације.

У Портоновом се одржава и турнир 3×3 па ће учеснице кампање „Њен свијет, њена правила“ сигурно јучерашњи дан памтити као посебан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here