ВОЈНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА ДОСТУПНИ ОБЈЕКТИ ЗА ОДМОР И РЕКРЕАЦИЈУ

Војним пензионерима омогућено је први пут да користе капацитете за одмор и рекреацију, као и осталим пензионерима у Црној Гори. Фонд пензијског и инвалидског осигурања уврстио је и војне пензионере у План коришћења објеката за одмор и опоравак на Жабљаку и Улцињу.

 Удружење војних пензионера Херцег Нови позива све кориснике војних пензија, којих у Херцег Новом има преко 500, да се уколико су заинтересовани могу пријавити за одлазак на одмор и рекреацију на Жабљак и Улцињ, од 23. марта у Улцињ, а на Жабљак од 2. маја. То је први пут да су војни пензионери добили одређени број смјештајних капацитета у објектима Фонда ПИО Црне Горе, казао је за РТХН потпредсједник Удружења војних пензионера Херцег Нови Павле Павловић:

– Послије 30 година имамо прилику да и војни пензионери користе погодности Фонда ПИО, који су користили цивилни пензионери до сада. Заинтересовани пензионери се могу јавити Удружењу војних пензионера ради договора, како би могли да пријавимо Фонду ПИО. Боравак на Жабљаку почиње од 9. маја и траје до 26. септембра. На располагању су два објекта „Горске очи“ и одмаралиште Жабљак. Коришћење хотела ПИО Улцињ почиње  21. марта и трајаће  до 7. новембра ове године, информише Павловић.

Војни пензионери и корисници војних пензија би требало да се јаве у Удружење, да би доставили списак Фонду ПИО ради планирања коришћења објеката за одмор и рекреацију. Плаћање је на седам мјесечних рата. Рата износи 10 до 15 еура, што се одбија преко Фонда ПИО. Све информације се могу добити у Удружењу војних пензионера Херцег Нови, сваког уторка и петка од 9 до 11 часова.

Павловић каже да се војни пензионери осјећају обесправљено, да су грађани другог реда, јер немају иста права , као остали пензионери у Црној Гори:

-Ово је прво право које је остварено, а то је да можемо да користимо објекте за одмор и рекреацију преко Фонда ПИО. Полако и то долази на своје мјесто. Зато позивам војне пензионере да искористе ове погодности које имају и остали.

У Херцег Новом има око 400 корисника војних пензија који плаћају чланарину и имамо око 100 војних пензионера, који нису чланови и они могу да користе ове погодности, као и остали пензионери у Црној Гори.

Неријешена стамбена питања су велики проблем војних пензионера у Црној Гори.

– Ријеч је о пензионерима који су дошли из бивших југословенских република, остали су без стана и до данас нису ријешили стамбено питање. У Црној Гори има 256 војних пензионера, који немају кров над главом. У Херцег Новом их је 56, који нису ријешили стамбено питање.

 Други проблем је усклађивање војних пензија, као и цивилним, када је било повећање пензија.

– Трећи проблем је да имамо војне пензионере који живе у Црној Гори, а примају пензије у Србији и немају здравствену заштиту у Црној Гори. Таквих  је 50-так случајева. Обраћали смо се надлежним у владама Србије и Црне Горе и они су рекли да нису надлежни. За нас је то несхватљиво, у односу на остале избјеглице, који дођу имају обезбијеђен смјештај и здравствену заштиту, а војни немају та права. Ипак је остварено прво наше право, а то је да можемо да идемо на одмор и рекреацију, осврнуо се Павловић.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here