ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ ДЕЦЕНИЈУ ЧЕКАЈУ УСКЛАЂИВАЊЕ ПЕНЗИЈА

Већ десет година војни пензионери у Црној Гори „бију битку“ са државом покушавајући да остваре право на усклађивање пензија, које им је, како тврде незаконито одузето. Тренутно се води 700 поступака.

Војни пензионери су до августа 2005. пензије добијали преко Фонда за социјално осигурање војних осигураника Београд (СОВО), тада исплату преузима Министарство финансија ЦГ а формално-правно  су уведени у пензијски систем Црне Горе 15. августа 2007. године. Проблем је настао је јер у затечени износ пензије нису била укључена усклађивања по војним прописима за период од 2005. до 2007. године. Ступањем на снагу измјена закона о ПИО почетком 2011. године, измијењена је одредба којом је корисницима ових пензија остварених по војним прописима обезбијеђено коришћење права код црногорског Фонда ПИО и по којој затечени износ пензије на 15. 8. 2007. године чини пензија призната по војним прописима са свим припадајућим усклађивањима до тог датума.

Замјеник предсједника Удружења војних пензионера Херцег Нови Павле Павловић, гостујући у емисији Новско јутро казао је да приликом преузимања пензија Фонд ПИО ЦГ их обрачунава  по вриједности бода 3, 59 у односу на 4,02 колико је износио бод прије преузимања.

-Из Удружења пензионера ХН се прикључило 230 наших чланова  тужбама. Кренули смо од основних судова према Врховном а када нисмо имали рјешења обратили смо се суду у Стразбуру. Повјерили смо вођење тужби адвокатској канцеларији Митрић из Подгорице. Међутим из Стразбура су вратили предмет –казао је Павловић.

Утуживања су настављена, објашњава он и како каже, 33 случаја са сјевера ЦГ су рјешена, а само три из централног и јужног дијела.

-Све то говори да је рјешавање овог проблема ствар политике а не права. Предмет је исти за цијелу Црну Гору али надлежни правосудни органи селективно приступају предметима – казао је он.

Наводи и примјер  да је седам пензионера добило на суду позитиван одговор и пензије су им усаглашене међутим накнадно, прије двије године,  су судови донијели одлуку да они морају да врате тај новац. Они су се жалили али предмети још увијек нису ријешени.

Војне пензионере заступа сада адвокат Бјелановић из Подгорице који их је обавјестио да је питање тужби војних пензионера од новембра стављено у мировање.

Једно од објашњења које су добили из Фонда ПИО је да су пензије војних пензионера веће од цивилних пензионера у Црној Гори и да не може да се обави усклађивање као што је то урађено 2007. за црногорске пензионере.

-Нема се у виду да је војни позив специфичан и да су зато и плате и пензије војних лица веће- навео је Павловић.

Прорачуни су да,  уколико би остварили право на усклађивање пензија, то државу коштало преко милион еура.

-Ми смо предлагали да нам ту разлику исплаћују у ратама или уз редовну пензију али само да се дође до правичног рјешења –казао је наш саговорник.

Почетком године представници Удружења војних пензионера Црне Горе састали су се са министарком одбране Оливером Ињац којој су изложили комплетну проблематику.

Други проблем војних пензионера је што 260 њих у ЦГ нема стан, а у Херцег Новом их је 56.

Павловић каже да је својевремено Војска Државне заједнице Србија и Црна Гора уплатила за 144 стана по систему кључ у руке који им никада нису уручени.

Зато су војни пензионери предлагали да им држава уступи бивше војне локације а општина да их ослободи  плаћања комуналних такси. Један од начина рјешавања стамбене проблематике је  да се војним пензионерима уплати по 30 000 еура или да добију бесповратне кредите на име увећаних трошкова становања. Предлагали су и да им се изграде станови као за припаднике Војске ЦГ у Даниловграду.

-Модела има, само треба имати добру вољу –казао је Павловић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here