Вода из Регионалног водовода потекла ка Херцег Новом

Реализацијом пројекта за прикључење општине Херцег Нови на регионални водоводни систем успјешно је окончана Прва фаза изградње регионалног водоводног система, којом су све општине Црногорског приморја повезане у једну техничко-технолошку цјелину. Изграђено је 3,2 км новог цјевовода и оптичке инфраструктуре на територији општине Тиват, чиме је на систем повезан раније изграђени дио Регионалног водовода из ‘80-тих година прошлог вијека (око 9 км цјевовода на подручју општине Херцег Нови, резервоар „Зеленика“, као и подводни цјевовод ка полуострву Луштица). За реализацију овог Пројекта, вриједног 2.100.000 еура, средства су обезбијеђена од стране Регионалног водовода и из кредитних средстава ЕБРД.

Реализацијом овог пројекта створени су услови за испоруку 200 л/с воде високог квалитета за подручје херцегновске ривијере, и то 130 л/с за дио од Свете Неђеље до Зеленике, те додатних 70 л/с за дио полуострва Луштица.

Новим цјевоводом данас су потекле прве количине воде према херцегновској општини. То је резултат састанка који је одржан 16.08.2022. године, у кабинету предсједника Општине Херцег Нови , господина Стевана Катића , коме су поред представника херцегновског „Водовод и канализација“, присуствовали и предсједник Одбора директора Зоран Лакушић, в.д. извршног директора Региналног водовода Борислав Иванковић , као и технички директор Иван Шпадијер.

У складу са договором постигнутим на наведеном састанку потписан је, 31.августа, уговор између ДОО ,,Регионални водовод Црногорско приморје” Будва и ДОО ,,Водовод и канализација” Херцег Нови. До херцегновске општине, односно до насеља Бијела и Каменари, у периоду извођења ремонта енергетске опреме и прегледа доводног тунела између хидроелектрана на Требишњици и Дубровника, допремаће се 50 л/с воде чиме ће се обезбиједити уредно водоснабдијевање овог дијела херцегновске општине.

Регионални водовод сматра да је ово само почетак будуће плодне и континуиране сарадње.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here