Владимир Скочајић Скоча: Пјесме су ми терапија

Иако је читалачка публика широм региона очекивала да колумниста у „Политици” и водитељ музичке емисије „Гистро ФМ“, Владимир Скочајић Скоча коначно објави прву збирку прича, он је све изненадио књигом „Понекад се пробудиш у Београду“, у којој је сабрао око 50 пјесама.

Промоцију његове збирке поезије у Павиљoну Градске музике организовала је Градска библиотека и читаоница, а Новљани су о књизи слушали разговор аутора и проф. Снежане Мирковић.

Скочајић има дугачак стаж у писању прозних форми, по којима је познат, открива да и поезију пише прилично дуго, још из основне школе, када је са пријатељeм Жељком неуспјешно основао бенд.

Владимир Скочајић

– Од тог бенда није било ништа, Жељко никад није научио да свира гитару, али сам ја тако почео да пишем пјесме и биле су на енглeском. Онда сам почео мало на енглеском, па на српском, а те су биле углавном кад сам се осјећао лоше, када сам патио за неком дјевојком што ме неће. Онда сам почео да их пишем за самог себе, нисам био од оних који напишу пјесму и поклоне је дјевојци. Одувијек сам пјесме доживљавао као терапију – наводи он.

Прича да никада није имао потребу да добије аплаузе за своје пјесме, нити га је била срамота да их подијели са другима, већ их је, након што би их завршио, стављао у фиоку. Временом се број пјесама увећао, а Скочајић пожелио да се представи читалачкој публици неким издањем.

– Иначе пишем роман годинама, то је мој Скадар на Бојани, ваљда ћу га у овом вијеку завршити. Хтио сам прво да издам роман, али за то ће публика још причекати. Имам и пуно прича, па сам хтио прче да издам, али да бих објавио, треба много времена да се оне среде, лекторишу и да ја изаберем. У том тренутку сам хтио нешто да објавим, јер сам желео контакт са људима, да разговарамо о стварима, јер кад причам са другима, то позитивно утиче на мој рад – казао је Скочајић.

У његовим пјесмама примјетан је велики број путописних мотива, јер у путовању и посјетама градовима, како је казао, проналази инспирацију, а посебно мјесто ту заузима море.

– Кад видим пучину, завршавам све незавршене приче, падају ми на памет идеје. Има нешто у томе. Маштам читав живот да одем на море и пишем, али никако. Увијек одем оних јадних туристичких 10 дана и то са бившом женом или дјевојком. Али кад је неко са вама, не можете шест сати да пишете. Мислим, можете, али нисам тај тип да некога оставим шест сати да игра игрице – навео је Скочајић.

Открива да ће тај недосањани сан остварити ове године, јер у октобру ће поћи у Грчку и мјесец провести у писању и пливању.

Збирка пјесама „Понекад се пробудиш у Београду“ за мање од мјесец продата је у више од 500 примјерака и да је једна од најтраженијих дјела издавачке куће „Booka“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here