Владика Димитрије: Вјера је жива ствар и треба је обнављати

Поводом православног празника Лазарева субота у цркви Преображења Господњег у Игалу, архијерејску литургију служио је епископ Захумско херцеговачки и приморски Димитрије са локланим свештенством. Литургији је присуствовао и предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић.

Владика Димитрије је у бесједи истакао да су празници које празнујемо и који су пред нама, есенција учења Цркве.

-Оно што црква живи и што би хришћанин требало да живи открива се у наредним данима. Дани страдања, дани Васкрсења нашег Исуса Христа, нека нам дају да обновимо вјеру, љубав према Христу. Сви ми кроз овај Велики пост, посебно кроз ову недељу Христових страдања смо у потрази за вјером и обновљењем наше вјере, казао је владика.

Вјера живи Духом светим, нашим силама, снагом, оно што је за нас свим срцем, душом, разумом, да се трудимо да волимо Бога, онда Бог на то даје своју благодат.

-Вјера је зато жива ствар, а не кад смо нешто одлучили имамо заувијек. Увијек је морамо обнављати нашом посвећеношћу. Када се не осјећамо добро, када немамо љубави према Христу, молитви, знамо да је нешто највјероватније до нас, знамо да требамо да се потрудимо још више, добрим дјелима, да очистимо душу, срца, да се покајемо, да опростимо. Само тада ћемо осјетити силу и истинску радост Христовог Васкрсења, рекао је владика Димитрије.

Вечерња литургија ће бити служена у 17:00 сати у цркви Светог Спаса, након које ће услиједити Цвијетна литија према цркви Светог Архангела на Белависти, коју ће предводити игуман острошки отац Сергије са свештенством.

Подсјећамо, ради несметаног и безбједног одвијања литије, од 17:30 до 18:00 сати, биће забрањен саобраћај за сва возила од раскрснице Нјегошеве са улицом Мића Вавића, до раскрснице са улицом Партизански пут.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here