Влада усвојила закључке о Институту Игало

Влада Црне Горе је на 71. сједници јутрос усвојила Информацију о тренутном статусу Института „Др Симо Милошевић“ Игало.

Влада је задужила надлежна министарства, фондове и институције да размотре могућност повећања цијена, усагласе предлог Колективног уговора, размотре могућност откупа акција и пружања финансијске помоћи и покрену рационализацију пословања Института Игало.

Истакавши да је ријеч о јако значајној теми, министар здравља Драгослав  Шћекић је навео закључке који ће, како је рекао, предочити суштину ове информације.

-1 Влада Црне Горе је на данашњој сједници размотрила и усвојила информацију о тренутном статусу Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ АД Игало.

2 Задужује се Фонд за зсравствено осигурање Црне Горе да, у сарадњи са Министараством финансија и Министарством здравља, покрене поступак анализе цијена услуга Института према осигураницима фонда, и да процијенимо могућност повећања истих.

3 Задужује се Министарство здравља да, у сарадњи са представницима Синдиката Института, финализује преговоре и да доставе усаглашени предлог Колективног уговора уз сагласност Министарства финансија на даље усвајање Влади.

4 Задужује се Министарство финансија да, у сарадњи са Министарством здравља и осталим релевантним институцијама, размотри могућности за откуп акција мањинских акционара Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ АД Игало.

5 Задужује се Министарство здравља да, у сарадњи са Министарством финансија и осталим релевантним институцијама, сагледа могућности за пружање финансијске помоћи у складу са законом, како би се наставило пословање Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ АД Игало.

6 Задужује се Министарство здравља, Инвестиционо- развојни фонд Црне Горе и Фонд за здравствено осигурање Црне Горе да, преко својих представника у Управном одбору, покрену поступак рационализације и оптимизације пословања Института, са посебним акцентом на људске ресурсе, и да доставе план Влади Црне Горе најкасније до 31.12.2023. године, уз претходну сагласност Министарства финансија.

7 Задужује се Министарство вањских послова да, у сарадњи са осталим релевантним институцијама, пружи пуну подршку Институту за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“, и да по убрзаној процедури обрађују захтјеве за издавање виза потенцијалним пацијентима Института.

Премијер Дритан Абазовић је казао да стоје иза свега онога што је био предмет посебне сједнице са представницима ове установе, и да би све што су им рекли 100 % спровели, да је то могуће.

– Наш је план био да идемо у куповину акција од мањинских акционара, повећамо капитал државе, да она постане у потпуности власник и да онда кренемо у његову реформу. Исто тако да Буџетом за 2024. године предвидимо средства која би дала ту ињекцијску хитну помоћ за превазилажење постојећег стања. Шта ће бити наредном периоду видјећемо, али мислим да имају добар путоказ шта да се ради по том питању, казао је Абазовић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here