Влада усвојила нову Листу љекова

Foto: Ilustracija

Влада Црне Горе је усвојила Листу љекова, у коју су уврштена 34 нова иновативна лијека, који се користе у третману обољелих од малигних болести, дијабетеса, хипертензије, реуматолошких и других обољења, који највиће оптерећују нашу популацију. Такође, на захтјев здравствених установа, додати су и љекови  који се користе у току амбулантног, односно болничког лијечења, као и нови облици љекова и допуњене индикације за љекове који се већ налазе на Листи љекова.

Нова Листа љекова сада садржи преко 1300 љекова, који се прописују и издају на терет средстава Фонда за здравствено осигурање.

Са листе љекова су скинута 23 лијека због истека регистационе дозволе, неусклађивања цијене сходно Уредби о критеријумима за стављање, односно скидање лијека са основне и доплатне листе љекова, али и на захтјев произвођача. Међу тим љековима се налазе љекови који се користе у терапији дијабетеса Januvia i Janumet и капи за очи Косопот. Важно је напоменути да за ове љекове постоје одговарајуће терапијске паралеле на листи љекова, и то: Sitagliptin Teva, Maysiglu и Dolista за лијек Januviu, Maymetsi и Dolista duo за лијек Janumet и Glaumax за лијек Cosopt.

Циљ доношења листе љекова јесте стварање услова да се здравствена заштита одвија на што ефикаснији и рационалнији начин, уз обезбјеђивање савремених, безбиједних, квалитетних и ефикасних љекова на терет средстава Фонда за здравствено осигурање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here