Влада о Нордстару – Црна Гора шаље лошу поруку инвеститорима

Влада је на данашњој сједници разматрала Информацију о обавјештењу о раскиду уговора о дугорочном закупу закљученом између Владе и конзорцијума Нордстар ( „Northstar i Eques Capital Limited“).  Уговор је потписан прије 13 година, а ступио је на снагу прије десет година.

Задужени су Министарство финансија, Министарство економског развоја, Заштитник имовинско правног интереса, Агенција за инвестиције, Министатрство културе, да формирају оперативни тим за преговоре са кувајтским инвеститором који би требало да изгради туристички комплекс на херцегновском дијелу полуострва Луштица.

Циљ тих преговара биће да се избјегне међународна арбитража и настави инвестиција.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је да је за Црну Гору  поражавајуће што је компанија Нордстар  затражила раскид уговора о дугорочном закупу земљишта на Луштици за градњу хотела  Риц Карлтон (Ritz Carlton).

-Ово је поражавајуће за Црну Гору и доказ да морамо под хитно да радимо на инвестиционом амбијенту. Ово је једна јако лоша порука. Од 2009. године ми за ову инвестицију, која је више стотина милиона и гдје доводимо једна бренд као што је Риц Карлтон, нисмо створили такав инвестициони амбијент да то омогућимо, рекао је Ђуровић на сједници Владе.

Он је позвао представнике те реномиране компаније да сједну и покушају да нађу договор.

-Ми имамо доста брендова у хотелијерству и поносни смо на њих, али мислим да би Риц Карлтон и те како допринио квалитету туристичке понуде наше државе. Али, ово је једна лоша порука и доказ да је свих претходних година рађено на томе да до ове инвестиције не дође, додао је Ђуровић.

 Он сматра да је Црна Гора као дестинација на губитку.

-Надам се да нам се оваква ситуација више никада ни са једним инвеститором неће десити. Мој савјет и апел је да када улазимо у овакве пројекте, који захтијевају ангажовање Владе и свих министара, да прије него што уђемо у ове приче провјеримо да ли је ова држава способна да испоручи то што треба да испоручи инвеститорима, поручио је Ђуровић.

Апеловао је да сви треба да раде како би се створио инвестициони амбијент у којем ће инвестиције бити сигурне и гдје ће се договори поштовати.

Потпредсједник Владе Владимир Јоковић казао је да би требало на одговорност позвати оне који су успорили пројекат, а потпредсједник Рашко Коњевић је истакао да је од 2009. пројекат неколико пута „препродаван“, и  да се боји „да је када је започео цртан за неке људе који су тада имали политичку моћ у Црној Гори“. 

Премијер у техничком мандату, Дритан Абазовић, рекао је да ово нема везе са 43.  али ни са 42. другом Владом.

-Тачно је да је пројекат мијењао власника. Проблем је што институције система, рачунајући Владу Црне Горе, не функционишу, поручио је Абазовић, наводећи лоше примјере приватизација и закупа на приморју.

Премијер је изразио сумњу да постоје људи који не желе да се Влада договори са инвеститорима и истакао да је ургирано код општина Херцег Нови и Тиват да се уради инфраструктура неопходна за почетак пројекта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here