ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: РЕКОРДНИ КАПИТАЛНИ БУЏЕТ ЗА 2022. ГОДИНУ

Држава има новца за све пројекте предвиђене овогодишњим капиталним буџетом, чија је реализација у току, и биће измирене све обавезе, а у Влади Црне Горе очекују убрзане радове на свим градилиштима, порука је министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића са састанка са представницима највећих извођача радова, Управе за јавне радове (УЈР) и Управе за саобраћај.

Министар је нагласио да је, осим предвиђеног капиталним буџетом за ову годину, планирано да се остатак исплати почетком идуће године, у складу са извршеним уговореним обавезама, саопштено је из његовог ресора.

Он је указао и да су додатна средства обезбијеђена уштедама и приходима од одличне љетње туристичке сезоне, што ће бити усмјерено на капиталне пројекте.

Учесницима састанка, који су о досадашњем раду информисали Министарство финансија и социјалног старања (МФСС), саопштено је да се за идућу годину планира рекордни капитални буџет, изузимајући средства за ауто-пут, да би се покренуо и велики број нових развојних пројеката.

Министар Спајић је нагласио да ће Црна Гора бити велико градилиште, наглашавајући значај капиталног буџета за економски развој државе.

– Затекли смо неравномјерни развој државе и улагања са великом диспропорцијом по општинама. Таква пракса бивше власти ће се мијењати – нагласио је Спајић.

Посебна пажња биће усмјерена на компаније са којима држава има уговоре, а наглашена је обавеза поштовања динамике и квалитета извођења радова.

Министар Спајић је поручио да Влада неће толерисати, већ санкционисати неизвршавање уговорених обавеза, због чега долази до застоја у динамици радова и неадекватног квалитета реализације пројеката.

Предочена је и могућност формирања црне листе понуђача за учешће на државним тендерима у односу на начин извршавања уговорених обавеза, плаћања обавеза држави и запосленима (пуни порези и доприноси), као и на то да рачуни компанија нијесу били у блокади дуже од годину.

На састанку су задужене Управа јавних радова и Управа за саобраћај да са свим извођачима радова организују посебне састанке о евентуалним отвореним питањима, динамици и начину измиривања обавеза, као и са пројектантима и представницима надзора, те да до понедјељка информишу МФСС о свим предузетим активностима.

Представници извођача радова су изразили велико задовољство састанком, који је организован у циљу праћења исплате уговорених обавеза, као и у сусрет предлагању нових развојних пројеката за капитални буџет за 2022. годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here