Нови правилник о раду ауто-школа није системски урађен

Саобраћајни инжењер и инструктор вожње, Слободан Влачић

Примјена новог правилника Министарства просвјете о раду ауто-школа почеће у потпуности од 4. децембра, а школе су од децембра 2021. имале рок да се прилагоде.

Нови правилник доноси новине, али саобраћајни инжењер и дугогодишњи инструктор вожње, Слободан Влачић сматра да читав процес није системски урађен, а времена је премало за тако велику транзицију.

– Школе ће се припремити, донијеће одређене потребне акате, набавиће возила и предаће Министарству. Али кад дође 4. децембар, нико неће имати лиценцу. Шта бива 5. децембра? Како нека школа може да обавља обуку и полагања возачког испита, ако у том тренутку нема званичну лиценцу. Све је то урађено ад хок и ништа није како треба – наводи он.

Влачић, који има преко 40 година искуства као инструктор вожње, истиче да нити једно осавремењавање процеса обуке возача у Црној Гори није завршено. Школе морају технички и кадровски бити једнако опремљене, али добијање возачке дозволе и полагање испита захтијевају системске промјене.

–  Једина смо земља у Европи, одговорно тврдим, гдје се пред комисијом полаже возачки испит. У свим другим државама постоје лиценцирани испитивачи. То је овлашћено лице, које мора да посједује лиценцу, како би могло адекватно да испитује кандидате и да да возачку дозволу. Код нас тога нема, значи ни један једни испти који се спроводи у Црној Гори није регуларан – прича он.

Сматра да је у Црној Гори проблематичан управо андрагошки циклус обуке, гдје постоје припрема, рад школе и оцјењивање, које мора да обавља стручно лице са адекватном лиценцом. Такође, тестови, који прате нови правилник, нису тајни нити су прошли озбиљну рецензију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here