Вишеминутни бурни аплауз за представу „Успомене Саре Бернар“ у Грачаници

(Фото: facebook.com/domkulturegracanica)

Протеклих дана гости Дома културе „Грачаница“ и Народног позоришта „Приштина“ са сједиштем у Грачаници били су представници Херцег феста и Херцегновског позоришта. Публици у Грачаници представили су се у склопу Видовданских свечаности, играјући представу „Успомене Саре Бернар“  која је урађена као копродукција, у режији Сташе Копривице.

Публика је глумце испратила вишеминутним бурним аплаузом, а Тања Бошковић објаснила је да је ово гостовање једно од оних које се не заборавља.

Тања Бошковић, глумица

– Учинили су да помислим да мој живот и све што сам урадила за 50 година, колико се бавим глумом, има смисла. То се не добија увијек, чак врло ријетко, поготово када играте у великим салама, пред људима који долазе да гледају глуму и који са велике висине доживљавају умјетност у којој ви источите срце, душу, глупост… – наводи она.

Други протагониста у представи, Дејан Ђоновић казао је да је велико задовољство играти у великој и акустички добро опремљеној сали.

Дејан Ђоновић, глумац

– Посебно овако када дођемо код публике која је жељна представа, зна да награди глумце и препозна тему и важност приче о културном идентитету цивилизације, појединца и група – истиче он.

Годишња награда Народног позоришта Приштина, додијељена поводом 75 година рада, уручена је Милини Ковачевић, уз захвалност за успостављање сарадње која је баш из Херцег Новог кренула и ка другим градовима у Црној Гори.

Милина Ковачевић, позоришни продуцент

– Први пут гостујемо у Грачаници и изузетно нам је драго да смо дио манифестације Видовданске свечаности 2024. Године, али ово није први пут да сарађујемо са Народним позориштем из Приштине. Већ неколико година имали смо задовољство да видимо њихове одличне представе у Херцег Новом, од „Антигоне“, преко „Развојног пута Боре Шнајдера“, па „Рибарских свађа“ – прича Ковачевић.

Директор Дома културе у Грачаници, Живојин Ракочевић није крио одушевљење представом, текстом и глумцима.

Живојин Ракочевић, директор Дома културе у Грачаници

– Ради се о изузетној игри, великој глумици, сјајном тексту, који је укључивао публику, коју је јако тешко насмијати. Заправо, свугдје је лакше публику расплакати, али ову публику овдје посебно је тешко насмијати, а она је уживала и имала тај тренутак препознавања и на крају тернутак олакшања – истакао је он.

Народно позориште Приштина са сједиштем у Грачаници, како наводи директор Предраг Радоњић, тренутно припрема представу „Чекајући Годоа“, али да је договорено да у Херцег Нови гостују са комадом „Топ је био врео“, урађена по тектсу Владимира Кецмановића.

Предраг Радоњић, директор Народног позоришта Приштина са сједиштем у Грачаници

– Чини ми се да је једна мало тежа представа, која говори о свим овим нашим несрећним збивањима на овим просторима. Верујем да ће публика у Херцег Новом имати прилике да види наш рад и труд, у заиста необичним и тешким околностима за рад позоришта и за живот у оваквој средини – најавио је он.

Током састанка представника Дома културе Грачаница и директорице ЈУК Херцег фест Татјане Атељевић отворене су бројне могућности за наставак сарадње двије институције културе.

Поводом 75 година Народног позоришта у Приштини – програми су се одвијали под слоганом Упркос свему, јер позориште у Грачаници упркос свему опстаје и живи пуним животом.

Гостовање на Космету било је прилика да представници Херцег феста и Херцегновског позоришта обиђу манастире Богородица Љевишка, Дечани, Грачаница уписаних на листу свјетске културне баштине под заштитом УНЕСКО-а, али и да посјете Призрен, Богословију, Саборни и остале храмве, који су упркос свему и даље живи, а у којима је сигурно сидро вјере која спашава и чува једнако прошлост и будућност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here