ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ГРАЂАНА ЦРНЕ ГОРЕ ИМА ЕТНИЧKУ ДИСТАНЦУ ПРЕМА РОМИМА

У Будви завршава дводневна едукација уредника и новинара из дневних и недељних штампаних и онлајн медија о сензибилном извјештавању о Ромима и Египћанима и борби против антициганизма, коју је организовало Министарство правде, људских и мањинских права – Дирекција за инклузију Рома и Египћана.

Самостални савјетник у Министарству правде, људских и мањинских права – Рамиз Шахман каже да су изузетно задовољни едукацијом, као и одзивом новинара и уредника.

-Едукацији је присиствовало 16 представника медија из Петњице, Пљеваља, Будве, Тивта, Улциња, Никшића и Херцег Новог. Основни циљ нам је био да укажемо колики значај медији могу дати инклузију Рома и Египћана у борби против етничке дистанце, антициганизма и дискриминације.

Дирекција за инклузију Рома и Египћана, која је у саставу Министарства правде, људских и мањинских права организује радионице и едукације за разне циљне групе.

-Организујемо едукације за родитеље већинске популације како би утицали на своју дјецу да би имали сензибилан приступ према ученицима ромске и египћанске заједнице у смислу етничке дистанце према тој дјеци, да између себе не праве разлику. Радимо едукације и са службеницима Управе полиције и Граничне полиције. Такође радимо едукације са судијама и тужиоцима основних судова на тему „Процесуирање кривичних дјела почињених из мржње, односно злочина почињених из мржње“. Уколико се деси да је жртва неког кривичног дјела припадник ромске и египћанске заједнице, треба да се додатно испита да ли је постојао тај елемент мржње, мада у Црној Гори нисмо забиљежили такве случајеве, али постоји могућност да су се ти случајеви провукли, а да тај елемент није препознат. Ако се кривично дјело изврши из мржње, онда се повећава казна извршиоцу, објаснио је Шахман.

Дирекција за инклузију Рома и Египћана координира израду Стратегије социјалне инклузије Рома и Египћана, као и њено спровођење. Са едукацијама ће наставити и убудуће, а следеће су намијењене родитељима већинске популације.

  • -За спровођење ове стратегије за сваку годину се доноси Акциони план, који не радимо само ми него сви надлежни ресори. До краја године Дирекција још има обавезу да уради едукације родитеља већинске популације у централном дијелу и на југу Црне Горе, које у ранијем периоду нисмо радили. Дакле, ради се о радионицама и едукацијама родитеља већинске популације, не Рома и Египћана, који су у претходном периоду били у фокусу. Међутим етничка дистанца према Ромима у Црној Гори је, на љествици од 0 до 1, негдје преко 0, 55. То значи да више од половине грађана Црне Горе не би жељели да му комшија буде Ром, не би жељели да му дијете иде у одјељење у које иду дјеца ромске заједнице, не би жељели да им се син или ћерка ожени или уда за Рома или Египћанина, не би жељели да му шеф буде Ром… Више од половине грађана се тако изјаснило на истраживању које редовно спроводи Центар за демократију и људска права. Ми смо те податке користили приликом израде Стратегије и када смо размишљали који би био најбољи начин да едукујемо грађане, схватили смо да треба утицати на свијест родитеља и ђака. У договору са родитељским савјетима и управама школа, формираћемо групе од 30-ак учесника, представити им који су то елементи антициганизма, разговарати са њима, и надамо се да ћемо на тај начин утицати на њихову свијест да посматрају све људе као једнаке, поручио је Шахман.
  • У оквиру едукације новинара и уредника о сензибилном извјештавању о Ромима и Египћанима, данас су предавање одржали Петар Kомненић – уредник емисије „Начисто“ на ТВ Вијести и Елвис Бериша – уредник портала „РомаНет“ .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here