Више од 200 мјеста за упис на шест студијских програма Природно-математичког факултета

Фото: УЦГ / ПМФ

На Природно-математичком факултету Универзитета Црне Горе у новој студијској 2024/25. години предвиђено је више од 200 мјеста за шест студијских програма: Математика, Математика и рачунарске науке, Физика, Биологија, Рачунарство и информационе технологије, саопштено је из Универзитета Црне Горе.

ПМФ је највећа научно-наставна установа у области природних, математичких и компјутерских наука, која обједињује науке у чијем саставу се налазе студијски програми за математику, математику и рачунарске науке, физику, биологију, рачунарство и информационе технологије.

Студијски програми су засновани на истраживању и најновијим научним сазнањима, а академско особље су већином научници и истраживачи свјетског реномеа, који својим радом стављају факултет у сам врх истраживачке изврсности.

Факултет има интензивну сарадњу и комуникацију са европским и свјетским истраживачким центрима тежећи да буде дио свјетске истраживачке мреже. Научноистраживачка сарадња са CERN-om, те реномираним лабораторијама какве су EMBL i EMBO отварају широки спектар могућности за младе истраживаче и студенте да се активно укључе у међународне пројекте.

На ПМФ-у се подстиче развој вјештине приступања и рјешавања проблема, тако да свршени студент овог факултета осим што добије квалитетно образовање у струци коју изабере, научен је да аналитички приступи проблему и да га ријеши. Зато студенти ПМФ-а нису само цијењени као стручњаци у својем уском подручју рада, него и у разним струкама које наизглед немају везе с оним што се студирало. Струке за које се студент образују на ПМФ-у припадају тзв. STEM подручју (engl. Science, Technology, Engineering and Mathematics), а наведено не познаје државне границе.

По завршетку студија студенти су, захваљујући компетенцијама и вјештинама које се стекли на Факултету, оспособљени за рад у средњим и основним школама, научноистраживачким институтима, стручним лабораторијама у државним службама, софтверским компанијама и институцијама у финансијском i IT-сектору.  Студенти који заврше овај факултет могу радити и као судски вјештаци и/или форензичари, те у разним заводима, институтима, агенцијама.

Међу највећим вриједностима овог факултета свакако су и квалитетни и мотивисани студенти који својим знањем и вјештинама могу бити носиоци друштвеног развоја не само у Црној Гори већ и шире.

За упис на овај факултет није потребан пријемни испит. Када је ријеч о процедури уписа, као и систему рангирања пријављених кандидата,  то је дефинисано Правилником о условима, критеријумима и поступку уписа на основне студије Универзитета Црне Горе, саопштено је из Универзитета Црне Горе.

Више информација о овом факултету доступно је у Студентском информатору:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/100/objava/180575-vise-od-200-mjesta-za-upis-na-sest-studijskih-programa-prirodno-matematickog-fakulteta

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here