Видовданска академија приређена у Дворани „Парк“

Црквена општина топаљско-херцегновска и НВО Спона синоћ су у Дворани „Парк“ приредили Видовданску академију, посвећену обиљежавању 20 година од мартовског погрома на Косову и Метохији.

У бесједи архијерејски намјесник никшићки протојереј ставрофор Слободан Јокић казао је да је људско постојање засновано на Божијој љубави и слободи и да на том дару од Бога треба узвратити опредјељењем за живот.

– Примјер таквог опредјељења су нам дали светитељи мученици цркве, чији начин живота открива како у цркви  функционише опредјељење за царство Божије које је од сада и довјека. Мучеништво је ријеч хришћанска и црквена јер први мученик је  богочовјек Христос који је распет у вријеме Понтија Пилата за свједочанство јеванђеља. Ако је Христос мученик, онда и хришћанин значи страдалник и мученик, казао је протојереј ставрофор Јокић.

Додао је да се не може причати или писати о Косову и Метохији, а не поменути митрополита Амфилохија и епископа Атанасија.

-Они су нас учили да волимо цијели свијет, васељењу и универзум, али да не заборавимо своје, а нарочито да волимо Косово и Метохију. Они су нас учили да су Косово и Метохија најскупље српске ријечи и да је наше надање закопано на Косову у ону једну гробницу. Они су нас научили како да зеница ока нашег буде гнијездо љепоте Косова и Метохије. Амфилохије и Атанасије су свједоци, проповједници, састрадалници распећа нашег народа од Косова до Јасеновца и вјерни чувари косовског завјета, казао је протојереј Јокић.

Мало гдје се данас, како је рекао архијерејски намјесник Јокић, тако и толико страда за Христа како на Косову и око Косова.

-Страда се и свједочи, као што се свједочило и страдало 17. марта прије двадесет година.  Гледали смо свјетске моћнике како без имало стида и савјести гледају у мартовском погрому како гори Љевишка, Архангели, велика црква Светог Ђорђа и Богословија у Призрену, манастири Гориоч и Зочиште, страдале цркве у Косовској Митровици, Ђаковици, Подујеву, Приштини, Вучитрну и многе цркве и гробља широм Косова и Метохије. Уништене су фреске, иконе, као и књиге крштених, вјенчаних  и умрлих које свједоче о вјековном трајању Срба на Косову и Метохији. Иако истрага никада није стигла до организатора, из међународних организација већ годинама нема ни гласа о евентуалним новим детаљима. Тај владајући свијет налази се у густом моралном мраку двојног морала, пуном двоструких стандарда, лицемјера и лажи. Зато је погром у очима тог свијета нормализован и легализован, казао је архијерејски намјесник никшићки Слободан Јокић.

У програму су учествовали хорови „Свети Сава“ и „Свети Василије Острошки“, пјевачке групе „Светосавник“ и „Преподобна Касија Константинопољска“, солисти Милица Ристичевић и Николина Томашевић и пјесникиња Драгана Шекуларац.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here