ВИДЕО: СТИЖУ ЛИ БОЉИ ДАНИ ЗА ЗАДУЖБИНЕ?

Српска закладна поморска школа у Србини –  задужбина Ђуровић-Бошковић-Лакетић, сваким даном представља све већу опасност за пролазнике. Ова рушевина је протеклих деценија чекала реакцију ресорног Министарства, а у локалној управи се надају да ће актуелно Министарство просвјете, науке, културе и спорта предузети конкретније радње.

Секретаријат за културу и образовање и локална управа годинама покушавају да на дневни ред Министарства просвјете уведу питање старе школе на Србини.

Задужбинари су тестаментом јасно назначили да објекат мора бити кориштен у образовне сврхе, а с обзиром на то да локална управа нема надлежност за санацију, уздају се у реакцију нових руководилаца ресорног Министарства.

Реновирањем школске зграде у Србини растеретиле би се школе „Милан Вуковић” и „Дашо Павичић”, јер би дјеца која гравитирају том дијелу града поново похађала наставу у старој школи.

Школска зграда у Србини, у којој је 1858. године почела да ради Српска закладна поморска школа, одиграла је важну улогу у развоју просвјете, културе и школства Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here