Велико интересовање за учешће на Херцегновској ликовној сцени

До 20. новембра траје конкурс Градске галерије Јосип Бепо Бенковић за учешће на 25. Херцегновској ликовној сцени, која ће и ове године окупити умјетнике различитих особности и ликовних израза.

Интересовање аутора који желе да се представе на овој изложби је, као и увијек, велико, казала је за РТХН музејски педагог Анита Шимић.

-Наредни период је традиционално резервисан за Херцегновску ликовну сцену. Позив је отворен за ствараоце који живе и стварају у Херцег Новом. Довољно је да донесу свој рад који је прикладног пормата, да је опремљен и, наравно, да својим садржајем негдје одговара изложби каква је Херцегновска ликовна сцена, за коју увијек лада велико интересовање. Људи чак и прије него што отворимо позив знају да је то у ово вријеме,  и сами информишу око детаља. Наши суграђани који се баве умјетношћу су врло посвећени и активни у том смислу, поготово аматери. Иако је моја примарна професија сликарство, морам да кажем да су људи који то раде као аматери заиста некако посвећенији, и раде то с великом љубављу, поручила је Шимић.

Ни ове године неће бити селекције радова, већ ће сви заинтересовани имати могућност да представе своје слике, графике,цртеже, сцулптуре или радове у некој другој ликовној техници.

-Кад се отвори Херцегновска ликовна сцена , буде критика и коментара због чега смо дозволили да неко излаже. Деси се да поједини радови немају неког ликовног ни умјетничког квалитета, али ми једноставно и тим људима дајемо прилику. Ја искрено мислим, и као умјетник и као културни радник, да је  то негдје наша обавеза, јер ми смо градска галерија, као јавна установа културе дио смо тог општинског апарата и у неку руку сервис.  Друго, Херцегновска ликовна сцена није такмичарског карактера, ту нема бољег и лошијег, нико се не рангира, тако да је то управо оно што се дешава на ликовној сцени града, објашњава Шимић.

Осим Новљана, на Херцегновској ликовној сцени могу учествовати и умјетници који бораве и стварају у Херцег Новом, или су на неки други начин повезани са нашим градом.

-Постоје неки услови којих се ми заиста не држимо; ми увијек пробијамо све могуће оквире које сами одредимо. Услов је да то буду људи који живе, који бораве у Херцег Новом, не морају да буду изричито Новљани, али требају да буду на неки начин везани локално. Број људи који излажу на Херцегновској ликовној сцени показује колико Новљани воле умјетност. Велики дио њих су уствари наша цјелогодишња ликовна публика, они сви заиста воле воле и поштују умјетност, и вјероватно су због тога одредили да своје слободно вријеме посвете умјетничком стварању у различитим техникама.

Осим за Херцегновску ликовну сцену, актуелан је и конкурс “Градског музеја Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић” за излагање у 2024. години, за одабир самосталних, групних и ауторских изложби у области ликовних и примјењених умјетности, као и за кустоске изложбе и пројекте, умјетничке презентације и пројекције, који је отворен до 26. новембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here