Дигитализација образовног процеса у Црној Гори

У циљу унапређења образовног процеса Министарство просвјете, науке и иновација обезбиједиће више од 50 % неопходне рачунарске опреме за све школе у Црној Гори.

Како је саопштила министарка Анђелa Јакшић Стојановић, потписан је уговор о набавци рачунарске опреме у вриједности од 6.337.214,00 еура.

– Ријеч је о 4 575 рачунара, 1 133 лаптопа, 1 806 телевизора, 516 пројектора и 445 штампача који ће бити стављени на располагање основним и средњим школама у Црној Гори. На тај начин стварамо јаку основу за дигитализацију образовног процеса и омогућавамо нашим младим људима да стекну дигиталне вјештине и компетенције које су неопходне за 21 вијек.

Уговор смо потписали са најповољнијим понуђачем- Конзорцијумом КимТец д.о.о Подгорица, Г тецх д.о.о Подгорица и Кинг ИЦТ д.о.о Загреб. Финансирање долази из различитих извора, укључујући 63% кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ), 30% грант средстава из Западно-балканског инвестиционог оквира (WБИФ) и 7% из националног буџета.

У наредна три и по мјесеца свака школа имаће савремено опремљену рачунарску учионицу.

-Ова инвестиција нам омогућава да обезбиједимо више од 50% неопходне рачунарске опреме, а 44. Влада ће уложити напоре да у току свог мандата обезбиједи додатну опрему која ће унаприједити квалитет образовног процеса на свим нивоима. Велику захвалност дугујемо партнерима из Европске инвестиционе банке и обећавамо да ћемо у наредних 18 недјеља опремити сваку основну и средњу школу у Црној Гори савременим рачунарским учионицама.

Наш циљ је стварање услова за квалитетно образовање, јер изванредна Црна Гора тражи изванредна знања, а са младим људима који су наш највреднији ресурс сигурна сам да можемо остварити изваредне резултате, поручила је Јакшић Стојановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here