Велико интересовање за учење страних језика на Факултету за менаџмент

Фото: Факултет за менаџмент ХН

У Центру за стране језике Факултета за менаџмент Херцег Нови почео је нови циклус предавања, а највеће интересовање је за учење енглеског, али и нашег језика који желе да савладају расељени из Русије и Украјине.

Уназад четири године, студенти и остали грађани имају могућност да уче више страних језика, али је традиционално највећи број полазника за учење или надоградњу знања енглеског језика који има најширу примјену, појашњава проф Јелена Познановић.

Фото: проф. Јелена Познановић

– Курс је организован тако да траје три и по мјесеца и у оквиру тог периода имамо 52 часа, два пута седмично. Реализујемо их у поподневним сатима у трајању од по сат и тридесет минута, дакле два пута по 45 минута. Полазници имају доступну сву литературу коју обезбјеђујемо на факултету, а за сва додатна питања увијек смо им на располагању. Који ће ниво похађати, зависи од њиховог знања у тренутку процјене, а имамо од почетког до Б2 нивоа, казала је проф Познановић.

Извјесно вријеме постоји интересовање туристичких посленика из нашег града да савладају основе руског језика, али ове године је, услијед досељавања великог броја грађана Русије и Украјине, најбројнија група средњошколаца и студената који желе да уче наш језик, казала је проф. руског Миланка Вујичић.

Фото: проф. Миланка Вујичић

– Група је бројна, око 20 полазника и они су мотивисани, заинтересовани и дају добар одговор на градиво. Рад у групи је интересантан, увијек су спремни да помогну једни другима, добра је интеракција на часовима, постављају питања и баш сам задовољна овим курсом, казала је проф. Вујичић.

У сарадњи са Институтом Конфучије УЦГ, у овом центру се изучава и кинески језик и увијек буди знатижељу полазника којих је ове године 18, каже професорица кинеског Ли Тианвен.

Фото: Ли Тианвен

– Знамо да кинески звучи другачије и изгледа као да је тежак за учење, али ако осмислите прави начин онда је много лакше. У Херцег Новом је 18 студената заинтересовано за курс кинеског језика и имамо их од основног до веома високог нивоа знања, казала је проф. Тианвен.

Појашњава да упркос комплексности знакова кинеског језика, полазници за годину успјевају да са лакоћом читају једноставније текстове.

– Студентима испричамо причу о сваком знаку и онда им је лакше да уче. Обично након седмицу већ могу да препознају 20 до 30 карактера, тако да након годину, они могу читати једноставније чланке.

На Факултету за менаџмент ради и Центар за информатику гдје полазници уче програмске језике и основе информатике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here