Велаш: Без градње у близини Канли куле

Секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш негирао је да постоји могућност да било ко добије дозволу за градњу у старом граду, а посебно у непосредној близини Канли куле, како се могло чути у јавности протеклих дана.

Поједини црногорски медији су током седмице извјештавали о иницијативи упућеној Влади за издавање грађевинске дозволе неименованом лицу, за објекат у непосредној близини Канли куле, што је како су навели учињено у јеку изборне кампање како би прошло неопажено. Ове наводе демантовали су у Секретаријату за просторно планирање и изградњу.

Владислав Велаш, секретар за просторно планирање и изградњу

-Грађани могу бити релаксирани. Убјеђен сам да у овом тренутку нико нема могућност да било коме изда дозволу или одобрење за градњу на било којој локацији, а посебно не на локацији које је заштићено културно добро или у непосредној близини, истиче Велаш.

Велаш напомиње да је закон прецизан, те да је јасно које су надлежности локалне самоуправе, а које Владе Црне Горе.

-Општина нема могућност да било коме нешто да, док Влада може сходно члану 218 да изда одобрење, иако није предвиђено планским документом. То је битно нагласити и не треба уопште да постоји сумња у тај члан, јер смо на основу њега и ми као Општина добили УТ услове за школу у Игалу, као и за болницу, казао је Велаш.

Влада одлучује о дозволама за важне инфраструктурне пројекте, те се не сигурно не бави мањим стамбеним јединицама, истиче Велаш.

-Канли кула јесте објекат у центру града који треба заштитити. Исто тако имамо десетак објеката у непосредној близини Канли куле, који не умањују и не подижу вриједност саме куле, она је заштићена, постоје јасни прописи и стандарди, рекао је он.

И уколико би неко планирао интервенције било какве природе у непосредној близини Канли куле, Велаш наводи да су неопходне консултације струке, Управе за заштиту културних добара, те да тако нешто не може проћи испод радара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here