Ведар и оптимистичан свијет на сликама Вахиде Хасанага Ниманбегу

Колорит и мириси приморја на сликама Вахиде Хасанага Ниманбегу разњежили су синоћ посјетиоце галерије „Јосип Бепо Бенковић“ на отварању изложбе под називом „Интимни дневник“.

Умјетница из Улциња представила се новим циклусом, односно радовима који су настајали током периода пандемије, али како је казала, не жели да открива детаље, јер ријеч је о интимнним дјелима, која треба гледати.

Вахидна Хасанага Ниманбегу

– Интимно је оно што сваки умјетник ради, а дневник је све, то су наши животи, интимно је оно што носимо у себи и оно што нам се дешава. Интимни дневник је по називу филма италијанског режисера Нано Моретија. Док сам била студент он ми је био међу омиљеним ауторима – наводи она и додаје да јој је море вјечна инспирација.

Наредну изложбу, како је казала, припрема у јуну у Подгорици, у галерији Центар, а у плану је и излагање у Дубровнику.

На зидовима градске галерије дјела су суптилне и креативне умјетнице, активне на пољу умјетности и у раду са дјецом, казала је на отварању изложне кустос Јасмина Житник, која је радове улцињске сликарке упоредила са Албертом Буријем и његовим плетеним врећама на платну.

Јасмина Житник

– На Вахидиним платнима теку вертикално, одозго на доле, ријеке. На њима видимо пиоморфне облике, а плави и зелени фонд носи јасне црвене акценте. Вахида Ниманбегу, умјесто врећа уморне боје и послератне депресије, гради један ведар и оптимистичан свијет – казала је Житник.

Изложбу је отворила посланица Тамара Вујовић, која је казала да су на дјелима Вахиде Ниманбегу боје, звуци и атмосфера Медитерана.

Тамара Вујовић

– Дјела Вахиде Ниманбегу, којима сам и сама одушевљена, доносе интимну слику овог свијета и његовог утицаја на живот и менталитет овог простора. Она показују да Улцињ и Херцег Нови имају један другом шта да кажу. Поред љепоте приморја, у њима видим и поруку, да је потребно показивати  на који начин видимо оно што нас повезује и како разумијемо своје различитости – навела је Вујовић.

Посјетиоци галетрије „Јосип Бепо Бенковић“ изложбу радова Вахиде Хасанага Ниманбегу „Интимни дневник“ могу погледати током априла, радним данима и суботом, од 8 до 19 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here