ВЕЋИНА ЗГРАДА БЕЗ ПРОТИВПОЖАРНЕ ОПРЕМЕ И СА БЛОКИРАНИМ ИЗЛАЗИМА ЗА ЕВАКУАЦИЈУ

Велики број зграда у Херцег Новом није опремљено противпожарном опремом, што представља додатну опаност и угрожава безбједност станара, казао је Зоран Гамбер, самостални савјетник I у Служби заштите и спасавања Херцег Нови. Он је истакао и да се противпожарни излази користе у друге сврхе због чега неће бити могућа евакуација када буде била потребна.

О свему томе, уз надлежну службу, требало би да брине Скупштина станара, али само половина зграда има формирано ово тијело које је прописано законом.

У већини зграда не постоји опрема ни за спречавање почетне фазе пожара, објашњава Гамбер.

У тим објектима нема нити ватрогасних апарата на спратовима нити исправне хидрантске мреже, што је неприхватљиво. У плану је увођење инспектора који ће, између осталог, контролисати и опремљеност зграда противпожарном опремом, наводи Гамбер.

Како додаје, у ранијем периоду свака зграда је посједовала опрему, али је она временом отуђена.

– Вријеме је да се обнови, има начина да се се опрема заштити, закључавањем хидрантских ормара гдје се налазе цријева, а да кључ буде код управника зграде или станара који је на том спрату. Јако је важно да се то стави у исправно стање.

Додатни проблем представљају и противпожарни излази који су често нечим блокирани или се тај дио користи у друге сврхе, што онемогућава евакуацију у случају пожара, информише Гамбер.

– Свако противпожарно степениште у згради мора да буде проходно. Станари су те дијелове зграде претворили у оставе, блокирали их даскама, поставили старе фрижидере, разни отпад. Прво је на управнику зграде да упозори станаре, да да одређени рок да те ствари уклоне како би степениште било проходно. Следећи корак је активирање Комуналне полиције, која има надлежност да рестриктивно дјелује да би степениште било проходно.

Из Службе за заштиту и спасавање апелују да се што прије формирају Скупштине станара јер ће тако бити могуће помоћи при опремању неопходном противпожарном опремом али и како би ријешили остале проблеме.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here