Већи број становника у три бокељске општине на основу досадашњих података пописа

Према досадашњим подацима у три бокељске општине евидентан је пораст броја становника међу којима и страних држављана, највише из Турске, Русије и Украјине. Предсједници Херцег Новог, Котора и Тивта сматрају да би резултати пописа требало да држави дају смјернице у креирању стратегије развоја ових приморских градова и хитног рјешавања инфраструктурних проблема.

У општини Херцег Нови попис је практично завршен. До 28. децембра пописивачи ће излазити на терен по позиву грађана који нису евиднтирани током редовног обиласка. Иако ће први прелиминарни резултати бити познати у јануару, на основу досадашњих података, број пописаних становника биће већи у односу на попис прије 12 година, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

-Ми смо тренутно на 31.500 лица што је за неких 650 више у односу на попис из 2011. године, када је у Херцег Новом било око 30.800 становника. Очекујемо да до 28. децембра буде до 33.000 становника, односно на нивоу 2003. када је на попису било око 33.000 становника, и у том  контексту очекујем да буде на том нивоу, казао је Катић.

Попис у општини Котор, због мањка пописивача, иде успореном динамиком па је остало још десетак неотворених пописних кругова. Предсједник те општине Владимир Јокић каже да не треба заборавити чињеницу да ће десетине хиљада  странаца ући у званичну статистику. Сматра да ће ти подаци бити упозоравајући јер ће показати и колико је домаћег становништва напустило земљу.

-До сада је пописано око 15.000 лица. То иде својом динамиком. Имамо рјешење да су државни пописивачи и инструктори усмјерени на которску општину како би дали логистичку подршку и како би тај процес завршили, казао је Јокић.

У општини Тиват до сада је пописано око 13.100 становника и скоро 10.700 станова од чега је 4.000 празних. Предсједник општине Тиват Жељко Коменовић подсјећа да је према попису из 2011. у Тивту живјело око 14.000 становника.

-Ми очекујемо да ће број становника у Тивту бити увећан, а на то указују сви параметри. Чак је МОНСТАТ то негдје признао када нам је на старту послао око 20.000 пописних листића. Велики је број досељених турских држављана, значајан је број и Руса и Украјинаца. ОШ „Драго Миловић“ има највећи број ђака у Црној Гори, само та школа има око 2.000 ђака, вртићи нам имају  1.100 малишана, тако да су подаци које ћемо добити неопходни за планирање стратегије развоја града, казао је Комненовић.

Предсједници бокељских општина сматрају да би коначни резултати пописа требало да послуже у креирању јавних политика и стратегија како би се превазишли инфраструктурни проблеми који оптерећују општине са повећањем броја становника.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here