Вече јужњачког рока – „The Doobie Brothers“: Културно благо цијелог свијета

У оквиру 55. Празника мимозе синоћ је одржана едукативна презентација „Вече јужњачког рока“, а бенд у фокусу био је „The Doobie Brothers“. О стваралаштву легендарног калифорнијског бенда који је крајем 2020. ушао у Дворану славних рокенрола у Кливленду, говорили су традиционални домаћини и организатори едукативних рок вечери, Давор Чамџић и Ненад Витомировић.

Витомировић је на самом почетку подсјетио да је фокус претходних издања едукативних презентација био на „The Allman Brothers Band“, „The Marshall Tucker Band“ и „Lynyrd Skynyrd“, те да је сада на ред дошао „The Doobie Brothers“ који су били специфични по много чему.

Како је истакао, овај калифорнијски бенд можда и није прави представник јужњачког рока, али се период од 1970. до 1975. године може сматрати као дио везан за рок америчког југа.

– Они су јако пуно мијешали правце и стилове, тако да за њих важи да су у функ, поп и рок музици, а чак је због њих измишљен термин „yacht rock“,што они и нису добро прихватили –  казао је Витомировић у уводном излагању.

– Музика је универзални језик и мислим да нема нације или народа који не баштини музику, а обично су дјела која припадају цијелом човјечанству била дјела класичне музике. Међутим, понекад се појави нека група или пјесма која буде прихваћена као културно благо цијелог свијета. Једна од таквих група јесте „The Doobie Brothers“ и њихова пјесма „Listen to the music“ – истакао је Витомировић, након чега је публици пуштена поменута нумера као увод у излагање врсног познаваоца јужњачког рока, Давора Чамџића.

Према његовим ријечима, у питању су врхунски музичари који у првих пет издања комбинују оно што би данас звали „американом“ – прожимање разних музичких праваца када говоримо о историји савремене музике од двадесетих година прошлог вијека па до данашњих дана.

– „The Doobie Brothers“ спадају међу пет највећих састава када је у питању музика САД-а седамдесетих година 20. вијека, дакле у велику петорку гдје су свакако „The Allman Brothers Band“, „Steely Dan“, „Little Feat“ и састав „The Eagles“. До 1975. године углавном су третирали американу, а ту су у суштини били саутерн рок, госпел од којег су и кренули, блуз, кантри рок, блугрес, а касније са накнадним издањима и промјеном људства они већ газе у неке сасвим друге воде – казао је Чамџић у уводној ријечи.

Он је додао и да можда најзначајније издање, а већина Новљана који се разумију у добар рок звук имају га у својој колекцији, је „The Captain And Me“ из 1973. године, који носи њихов највећи хит „Long Train Runnin’“.

Као и претходних година, презентација је обиловала историографским подацима, анегдотама и интересантним моментима из музичког живота бенда „The Doobie Brothers“.

Пратећи програм Празник Мимозе Херцег Нови попут „Вечери јужњачког рока“ знатно доприноси разноврсности садржаја који се ове године води под мотом „за све гуште.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here