Ватрогасци неуморно штите куће у Бјелским Крушевицама

Припадници Службе заштите и спашавања од синоћ гасе пожар, који је прије три ноћи од удара грома избио код цркве Светог Јеремије у Бјелским Крушевицама.

Данас у поподневним часовима ангажовани су на одбрани кућа које су у непосредној опасности од пожара, прича за РТХН шеф смјене, Радоје Мићуновић.

– Развукли смо цријева према брду и низ пут. Ту смо на положајима, ватра нас не може изненадити, али може киша. Ако се догоди нешто не предвидиво, екипа је ту до нас да нам дода воду и да нас појачају – наводи он.

Умор је видљив на свим припадницима који су на терену, али воља, снага и храбрoст их не напуштају, иако је ситуација критична.

– Морамо да издржимо, ово нам је посао, изабрали смо то да радимо до посљедњег атома снаге. Бићемо успјешни – истакао је он.

Припадницима херцегновске Службе у помоћ су притекли ватрогасци добровољног друштва „Бока“, који су распоређени по цијелом заливу, јер жаришта су у Перасту, Столиву, Морињу, казао је добровољац Игор Петковић.

– Као добровољно ватрогасно друштво „Бока“ чинимо максималан напор да изађемо у сусрет нашим колегама. Тренутно смо стационирани у Морињу са наша два главна, једним допунским возилом и 13 ватрогасаца. Овдје се тренутно налазимо као испомоћ у допуни воде у колегама из херцегновске Службе заштите – информише он.

Петковић прича да је ситуација таква да је шуму немогуће одбранити, јер је терен неприступачан, због чега се надају канадеру из Хрватске.

– Велики је фронт пожара, доста људи је на неприступачном терену, приоритет је одбрана кућа, на жалост шуму у овом тренутку не можемо спасити. Очекујемо хрватски канадер, који би требало ускоро да дође и ријеши ову ситуацију – нада се он.

Безрезервну помоћ у гашењу пожара пружају и мјештани, чији су објекти у непосредној близини пожара. Милорад Стојановић наводи да је ватра дошла на неких 30-ак метара од кућа, али вјерује ватрогасцима.

– Поставили су цријева старим путем и тако чувају да се не би куће запалиле, старе су, кровови су дрвени и лако би изгорјеле. Они су заиста спремни и ја се осјећам сигурније док су они ту – казао је он.

Проблем представаља и цријево са изворишта, које није укопано и за очекивати је да ускоро изгори.

Командир Службе Златко Ћировић информише да је на гашењу пожара ангажован авион МУП-а Црне Горе, али процес пуњења и повратка на пожариште дуго траје, због чега је упућен апел Министарству одбране, да пошаље хеликоптер. Базен би поставили на фудбалском терену у Бијелој или у бившем бродоградилишту, уколико добију дозволу компаније Адриатик 42.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here