Ванредно тестирање на ХИВ у херцегновском Дому здравља

Поводом Националног дан тестирања на ХИВ сутра 4. марта у херцегновском дому здравља биће организована ванредно тестирање.

-Тестирање је бесплатно, а обављаће се на другом спрату у периоду од 09 до 13 сати. Није потребан упут ни здравствена књижица. Користе се брзи тестови и резултати су готови за највише 30 минута, саопштено је из херцегновског Дома здравља.
Министарство здравља је на иницијативу Института за јавно здравље Црне Горе, прогласило 4. март за Национални дан тестирања на ХИВ.

Циљ обиљежавања је указивања на значај тестирања на ХИВ и охрабривања грађана да се тестирају, али и да што раније сазнају свој ХИВ статус и укључе се у лијечење.

-Тестирање на ХИВ је чин бриге о себи и другима и кључно је за окончање епидемије ХИВ-а. Једини начин да се утврди да ли неко има ХИВ је тестирање. Ако се ХИВ инфекција открије на вријеме, у раном стадијуму, и ако се одмах започне са лијечењем, особа инфицирана ХИВ-ом може имати дуг и квалитетан живот. Антиретровирусни лијекови доводе до смањења количине вируса испод нивоа детекције што спрјечава преношење вируса на здраве особе, тј. особа инфицирана ХИВ-ом која је на терапији и има добар терапијски одговор не може пренијети вирус на неинфициране особе. Данас постоји више бесплатних, лаких, брзих и повјерљивих опција тестирања на ХИВ него икада раније, саопштено је из Дома здравља.

У просторијама Дома здравља, могуће је урадити тестирање сваког понедељка, уторка и сриједе у термину од 14-18 сати. Осим тестирања на ХИВ, грађани се могу тестирати брзим тестовима и на хепатитис Б и хепатитис Ц. Позивају грађане да слободно без страха дођу и тестирају се.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here