Привредна комора: Закон о солидарном доприносу удар на привреду

Управни одбор Привредне коморе на ванредној сједници размотрио је Нацрт закона о солидарном доприносу (тзв. додатном порезу на профит привредних субјеката), који је упућен јавности ради достављања коментара.

Привредници су оцијенили да се ради о законском предлогу који уводи додатне и неочекиване обавезе за предузећа, као носиоце привредне активности и изразили су експлицитан став да овакав намет црногорска привреда не може издржати. матрају да се предложеним рјешењима шаље лоша порука свима који размишљају да се баве бизнисом у Црној Гори и да ће функционисати у систему који није предвидив, у којем се ефикасност и успјешност у пословању додатно опрезује и кажњава, саопштено је из Привредне коморе.

Чланови Управног одбора су посебно потенцирали питање ретроактивности примјене предложеног закона, оцјењујући да се на овај начин подстиче непредвидљивост и економска несигурност која се никако не може подвести нити оправдати јавним интересом.

Са сједнице је послата порука министру економског развоја Горану Ђуровићу да је он адреса која треба да се огласи у овој ситуацији, и да заштити интересе привреде, чија је одрживост предуслов за опстанак црногорске економије.

Било је ријечи и предлога о јачању солидарности по овом питању међу самим привредницима, кроз могућу краткотрајну обуставу рада и производње као мјеру упозорења на могуће посљедице оваквог новог пореског оптерећења. 

Током расправе анализирани су параметри и подаци који јасно указују на конкретне примјере компанија које би биле затворене одмах након евентуалног усвајања Закона о тзв. солидарном доприносу, са штетом која би се мјерила отказима и то кроз стотине изгубљених радних мјеста.

Једногласно је закључено да су оваква законска рјешења опасан удар на црногорску економију у цјелини.

Због тога је упућен позив за хитан састанак са предсједником Владе Дританом Абазовићем и министром финансија Александром Дамјановићем, као и члановима Владе који долазе из привреде-министром економског развоја и туризма Гораном Ђуровићем и министром пољопривреде Владимиром Јоковићем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here