Вакцинација против ХПВ за све дјевојчице и дјечаке од 9 до 18 година

Институт за јавно здравље Црне Горе

Програм вакцинације против хуманог папилома вируса у Црној Гори је унапријеђен, тако да је сада вакцинација омогућена дјевојчицама и дјечацима у више узрасних група, саопштено је из Института за јавно здравље.

Вакцинација у Црној Гори се од 08. фебруара спроводи код дјевојчица и дјечака од навршених најмање 9 година живота, односно у четвртом разреду основне школе. Имунизација се спроводи и код дјевојчица и дјечака узраста од 10 до 14 година живота, уколико нијесу имунизовани у узрасту од 9 година, тако да се цијела узрасна група од 9 до 14 година сматра примарном циљном групом за вакцинацију. Вакцинација ће се спроводити и код особа оба пола узраста од 15 до 18 година живота, како би наредних година постигли већи број вакцинисаних особа старости 9-26 година.

Вакцинација је новим препорукама омогућена и за особе оба пола у узрасту од 19 до 26 година живота, с тим што се она првенствено препоручује особама које до тада нијесу ступиле у сексуалне односе и спроводиће се повремено у зависности од покривености вакцинацијом узрасних група од 9 до 18 година.

ИЈЗЦГ и домови здравља ће повремено организовати кампање вакцинације и у овом узрасту о чему ћемо благовремено обавјештавати јавност, док ће фокус бити на вакцинацији млађих узрасних група (од 9 до 14 и од 15 до 18 година), информишу из Института.

Вакцинација у Црној Гори се спроводи једном дозом деветовалентне вакцине (ХПВ9) у узрасним групама од 9 до 20 година, и са двије дозе у узрасној групи од навршених 21 до 26 година у складу са препорукама Стручног савјетодавног тијела за имунизацију (НИТАГ), осим код имунокомпромитованих особа узраста 9 година и старијих која ће се вакцинисати са најмање двије дозе у минималном размаку од шест мјесеци.

Имунизацију особа узраста од 9 до 18 година спроводе тимови изабраних доктора за дјецу, а за особе узраста од 19 до 26 година епидемиолошки тимови у домовима здравља и Институту за јавно здравље Црне Горе.

Како се ради о вакцини која није обавезна, тј. не постоје казнене мјере у случају да неко одбије ову врсту заштите, тешко је направити прецизну процјену потреба за вакцинама. Због тога ће се набавка и дистрибуција вакцина вршити сукцесивно, што може довести до тога да у краћим периодима буде мање вакцина на располагању за старије узрасне групе. Вакцинација ће стално бити обезбијеђена за узрасну групу од 9 до 14 година, а вакцинација старијих узраста је нижег приоритета и спроводиће се повремено у складу са могућностима и доступношћу вакцина.

Значајно је да нагласимо да је вакцина против ХПВ-а вакцина против рака, да доступност и приступачност ове мјере превенције у великој мјери зависи од интересовања. Због тога позивамо све да нам помогну у информисању о значају вакцинације ХПВ вакцином у борби против рака.

Желимо да се против малигних обољења боримо заједно и да програм ХПВ вакцинације у Црној Гори буде позитиван примјер заједничког рада на побољшању здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here