ВАГОН У ЗЕЛЕНИЦИ ОЖИВЉАВА СЈЕЋАЊА НА ПОПУЛАРНОГ “ЋИРУ”

У близини некадашње жељезничке станице Зеленика са радом је почео угоститељски објекат, коме је циљ да у наредном периоду прерасте у интерактивни простор намијењен туристичким и културним  посленицима.

Општина Херцег Нови је 2019. уступила позицију за постављање вагона на општинској парцели у непосредној близини санираног жељезничког тунела и станице Зеленика, испод “Жељезничке” улице уз Јадранску магистралу и уз трасу некадашње пруге. Вагон ће првенствено задовољити угоститељске потребе, због уложених средстава, али циљ је да у наредном периоду, у сарадњи са представницима туристичке привреде, добије и другу намјену.

Према ријечима власника угоститељског објекта Вука Чвора, предсједник Општине Стеван Катић подржао је пројекат и омогућио да вагон буде смјештен на садашњу локацију.

– Ова је локација била сасвим логична, јер је недалеко од жељезничке станице Зеленика, која је била почетна станица пруге Зеленика-Ускопље-Хум и даље према Сарајеву… мислим да може да постане један интерактиван простор, који ће, кроз сарадњу са Општином и другим институцијама послужити за разне намјене – наводи он.

Након премјештања и сређивања вагона, Чворо у плану сада има и уређење околног простора.

– Тераси ћемо додати надстрешницу, као што је предвиђено идејним рјешењем и главним пројектом. Имамо још доста идеја. Ентеријеру недостају одређене фотографије. То је у изради и припреми, јер је ово осјетљива тема. Није лако изабрати поред толиког броја фотографија воза Ћира, разних станица, људи…  припрема те сталне поставке била ми је, стварно, велики посао – казао је Чворо.

Посљедњи воз из Зеленике кренуо је 30. јуна 1968. године. Популарни Ћиро из Дубровника посљедњи је пут кренуо 30. маја 1976. Већ у љето 1976. започета је демонтажа пруге. Прагови и трачнице продати су у Холандију, Њемачку, Италију и Алжир те широм СФРЈ. Без посла је остало 1526 жељезничара.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here