Уз обиљежавање Дана школе – сјећање на живот и дјело Даша Павичића

Полагањем цвијећа на спомен обиљежју првоборцу Даши Павичићу, почела је прослава Дана школе на Топлој, која носи његово име. Данило Дашо Павичић, рођен је 1919. године. Дан рођења 10. април, обиљежава се као Дан школе.

Први пут приликом обиљежавања Дана школе придружили су се чланови херцегновског ОБНОР-а 1941-1945 и њихови гости из Котора. Делегација борачке организације и школе положили су цвијеће на спомен обиљежју првоборца Даша Павичића на Савинском гробљу, као и на гробу Дашове мајке Стане.

У име борачке организације сјећање на живот и дјело Даша и Стане Павичић говорио је члан Управног одбора херцегновске борачке организације Слободан Новаковић:

– Дашо и његова племенита мајка Стана, одужили су дуг према отаџбини и генерације морају да се сјећају ових за Херцег Нови, револуционарних личности. Дашо је свесрдно радио на приближавању градске и сеоске омладине. У његовој кући су се састајали студенти, радници и познати комунисти Моша Пијаде, Никола Ђурковић, Радован Зоговић, Божо Љумовић, Раде Абрамовић, Крсто Мудреша и многи други наши патриоти. За све револуционарне активности у Херцег Новом, Дашо игра главну улогу, нагласио је Новаковић.

Он је казао да мјештани памте Дашов рад како у Херцег Новом, тако и у Годињу, Црмници, гдје је живјела његова тетка и ујак.

-Стану су привели 13. јула 1941. године и била је прва међу женама, коју су ухапсили италијански окупатори. Тражено је да се одрекне сина. На питање гдје се налази, одговорила је: „Ко ће знати гдје борави соко, а да знам зар би то мајка рекла? Ви, ако можете, ви га ухапсите “, подсјетио је Новаковић на ријечи храбре мајке.

Радован Зоговић, говорио је о подвизима и заслугама Даша Павичића: Не смије се никада заборавити о томе што је свему допринијела његова мајка Стана. Она је 28. окотобра 1944. године заиграла у колу и славила ослобођење Херцег Новог и срећније будућности, која је тог дана наговијештена.  

-У херцегновском Радничком дому као и у кући Павичић,одвијале су се многе културне и забавне приредбе, што је Дашо користио за уздизање свијести омладине о комунизму, Октобарској револуцији, Париској комуни, Првом мају и другим значајним догађајима из Међународног радничког покрета и историје радничке класе. Са посебним жаром говорио је Дашо о новом социјалистичком друштву и љепшој сутрашњици. Почетком рата Дашо имајка Стана нашлу су се  у италијанском затвору. По изласку из затвора, враћа се у Херцег Нови. Постаје члан штаба Орјенског батаљона, гдје је послије издаје 21. јануара 1943. године погинуо са народним херојима Николом Ђурковићем и Савом Илићем, првоборцем Стјепом Шаренцем.  

Испред ОШ Дашо Павичић, присутне је поздравила професорица историје Драгослава Сеферовић, уз напомену да се сваког 10. априла, у обиљежавању Дана школе, наставници и ученици подсјећају на име и дјело првоборца Даша Павичића. То су у протекле двије године изоставили због пандемије:

-Уз 62. рођендан наше школе објављен је 40. јубиларни лист „Свитања“, који сваке године излази поводом Дана школе. Овогодишња радна тема школског листа посвећена је мостовима, објашњава Сеферовић.

Позвала је чланове борачких организација и друге учеснике овог скупа, да присуствују прослави Дана школе, која ће бити организована данас, са почетком у 17 часова у ОШ Дашо Павичић на Топлој.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here