Материјали Црногорске кинотеке од данас у Градској библиотеци Херцег Нови

Филмски материјал националног филмског архива Црне Горе од историјског, умјетничког, културног, образовног и научног значаја од данас је доступан корисницима Градске библиотеке Херцег Нови, захваљујући пројекту „Кинотека у сваком граду“, који је реализован у сарадњи Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови и Јавне установе Црногорска кинотека.

Први рачунар са филмском грађом и документацијом, којим располаже црногорска Кинотека, постављен је у херцегновској библиотеци.

Филмска грађа Црногорске кинотеке у ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови

Директор Црногорске кинотеке Горан Бјелановић истиче да је ово историјски моменат, како за Кинотеку, тако и за Херцег Нови и Црну Гору.

– База података коју смо донијели, којој ће моћи да приступе Новљани, нису само играни и документарни филмови и журнали, већ и својеврсна видео архива града, што је од значаја и што је итекако драгоцјено – наводи он.

Директор ЈУ Црногорска кинотека Горан Бјелановић

Бјелановић је казао да је имао среће што је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић одмах разумио значај Кионтеке, односно колико ће то обогатити друштвени и културни живот града.

Он је најавио могућност увођења кинотечке грађе у систем основношколског образовања.

Новљани од данас имају могућност да истражују комплетну видео архиву из претходног периода, поручио је предсједник Општине Стеван Катић.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић

– Поред књига, које су традиционална библиотечка грађа, грађани ће у библиотеци моћи да погледају и да се упознају и са комплетним видео записима који постоје, а има их у великом броју и из Херцег Новог. Херцег Нови један је од првих градова у Црној Гори који је започео реализацију овог пројекта – информисао је он.

Према Катићевим ријечима, локална управа ће у будућем периоду радити на томе да у свакој установи културе буде по један рачунар, који ће служити као приступна тачка овој великој бази видео материјала.

– Свакако је добро да се грађани на што више мјеста могу упознати са оним што се дешавало у претходном периоду, прије свега како су изгледали Херцег Нови и Црна Гора и генерално, све оно што је рађено прије 50 или 100 година. Желим да позовем наше бројне суграђане, посебно људе који се баве истраживањима, да дођу до библиотеке и упознају се са свим овим материјалима – казао је Катић.

Грађа је, како је додао, изузетно велика, а биће и допуњавана у наредном периоду.

Катић се захвалио директору Кинотеке Горану Бјелановићу, али и секретарки за културу и образовање Општине Херцег Нови Ани Замбелић Пиштало, која је координисала реализацију пројекта.

Црногорска кинотека основана је 2000. године, са примарним циљем прикупљања и чувања црногорских филмова, филмова црногорских аутора, те филмова произведених у Црној Гори и о Црној Гори. У исто вријеме, започето је формирање колекције филмова који су дио свјетског филмског насљеђа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here