Уз анекс коалиционог споразума и два меморандума о сарадњи

Демократска Црна Гора и Новска листа недавно су потписали меморандум о сарадњи на локалном и државном нивоу, а то ће у наредном периоду урадити новим меморандумом девет одборника ДФ, ГП Ура, Праве ЦГ и ГГ Нови побјеђује, саопштено је вечерас у специјалној емисији У четири ока РТХН уреднице Нине Алорић.

Носилац листе За будућност Херцег Новог и Боке Иван Отовић казао је да су имали коректну сарадњу са СНП-ом, те да је их је потез одборница те партије када су напустиле СНП, да напусте и коалицију За будућност Херцег Новог и Боке и оду у други табор, непријатно изненадио.

Иван Отовић

– Стално спомињемо прекрајање изборне воље грађана како на локалном тако и на државном нивоу, а ово је типичан примјер како неко ко је добио мандат са једне листе, те мандате носи другој листи и то није нешто што може да допринесе стабилности, истакао је Отовић.

Што се тиче нових прегруписавања, Отовић је у наредним данима најавио потписивање Меморандума о сарадњи који ће за почетак обухватити девет одборника локалног парламента из шест политичких субјеката.

– Потписаћемо сарадњу између различитих политичких субјеката, који су окупљени око једног циља – да се откоче процеси који су тренутно закочени у Херцег Новом, да се сви заједно посветимо развоју града. Спремни смо да са свим колегама из осталих партија радимо за овај град. Прошло је доста времена, не можемо да причамо само о кадровским стварима, морамо да се посветимо развоју града, а јавност ће бити упозната са оним што ће бити потписано у наредним данима, информише Отовић.

Најмање је битно ко ће бити у којој коалицији, казао је представник ГГ Нови побјеђује Марко Лучић. Сматра и да потписивање споразума између девет одборника не представља стварање новог блока унутар постојеће коалиције.

Марко Лучић

– Сматрам да су двије бивше одборнице СНП требале обавити разговор са свима нама. Имали смо договор да будемо дио Коалиције Ни лијево ни десно, правац Нови до избора и то је испоштовано и они су нам пружили логистику. Не бих рекао да се ради о два блока јер ће меморандум сарадње бити понуђен свима на потпис. Морам објаснити грађанима зашто се сједница СО није одржала пред љето. Бранио сам ставове одборника Уре, ДФ и Праве ЦГ који су били максимално коректни за разлику од Новске листе који су нас најмање три пута довели у ситуацију да немамо кворум. Морамо бити политички коректни, а максимална коректност одборника Уре, ДФ и Праве ЦГ ме је опредјелила да будем дио будуће коалиције, казао је Марко Лучић.

Није желио да коментарише гдје је у свему томе њихов члан Зоран Лазаревић за којег је рекао да је увијек конструктиван, кооперативан, стабилан и одличан одборник.

Одборник ГП УРА Никола Радман казао је да владајућа коалиција има одличну ситуацију у парламенту Херцег Новог гдје од 35 одборника 27 чини власт.

Никола Радман

– Сјели смо да нађемо начин како да превазиђемо проблем слабе ефикасности актуелне власти и меморандум ћемо свима понудити. Морамо одблокирати проблеме и кренути заједно напријед. У супротном, нема напретка и рећи ћемо тада грађанима да је вријеме за изборе, казао је Радман.

Потписом меморандума о сарадњи са Новском листом на државном нивоу додатно је стабилизована коалиција у Херцег Новом, казао је Боро Лучић, представник Демократске Црне Горе.

Боро Лучић

– Сарадња траје већ дуже, слични су нам циљеви, и коначно је дошло до тога да се сарадња и формализује. На тај начин гледамо напријед, у будућност. Имали смо сарадњу и на прошлим парламентарним изборима, ријеч је о стратешкој сарадњи којом гледамо на дужи период испред нас а који ће бити доста турбулентан јер нас чекају парламентарни и локални избори у 13 општина. На овај начин смо предуприједили да се проблеми са државног преносу на локални ниво и вјерујем да ћемо на овај начин успјети да помогнемо развоју нашег града.

Одборник Новске листе Јован Суботић истиче да је без Новске листе коалиција у Херцег Новом нестабилна.

Јован Суботић

– Могли сте чути у првих 20 минута емисије да је претходних 15 мјесеци било неефикасно, да смо имали нестабилну коалицију. Зашто се коалиција таква није распала? Зато што је постојала бојазан да Новска листа са седам мандата може да замјени било кога. Ушли смо у коалицију као партнери и донијели све оно што смо и 2017. године. Мислим да су разлози за неку мржњу субјективни према Новској листи. Не морам да хвалим Новску листу, њен прогрес и јачање се види. Новски народ је то показао. Одавно нисмо само локални, јер су наш план и програм слиједили као примјер и остале локалне политичке струје у Црној Гори, што је такође један од наших зацртаних планова, казао је Суботић.

Боро Лучић из Демократске Црне Горе Горе је прокоментарисао да не види сврху потписивања Меморандума о сарадњи, с обзиром на недавно потписан Анекс коалиционог споразума.

-Искрено, лично зазирем од меморандума, с обзиром каквих је све било претходних мјесеци у Црној Гори, али нисам изненађен. Ми смо свакако отворени за све предлоге, битно је да коалиција функционише и она може да уради много за Херцег Нови, казао је Лучић.

Марко Лучић је спочитао Суботићу што се Новска листа пласира на државни ниво премда су увијек наглашавали да је Херцег Нови њихов једини циљ, на шта је Суботић одговорио да ће упливом у републичку скупштину наш град добити могућност још јачег развоја јер ће имати бољу комуникацију са државним институцијама.

Отовић је појаснио да су кадрови СНП присутни у локалној самоуправи и да у СНП види партнера.

– Не можемо њих кривити за то што су остали без одборника. И ДФ, нарочито НСД, је био против формирања 43. Владе на такав начин, али смо имали ширину и дали могућност да се сједне за сто и разговорима стигне до новог мандатара.

Били смо за то да коалиција у Херцег Новом буде што шира, али да се зна ко је власт, ко је чини. Имали смо ријеч од колега из Новске листе да чине власт и долазили су на коалиционе састанке пред сваку сједницу Скупштине, али понашање на сједници одударало је у односу на коалиционе састанке. Зато смо инсистирали да се потпише анекс коалиционог споразума. Инсистирао сам да се мора знати ко је власт, а ко опозиција. Договор на састанцима се мора испоштовати. Не оспорава се никоме право да гласа по сопственом нахођењу. Вјерујем да се уз Новску листу може доста урадити, али је прошло вријеме условљавања. У свим колегама видимо истинске партнере. Новској листи је 2017. године нуђена коалиција, да је тада прихваћена вјероватно би имали предсједника Општине, тако да нема мјеста причи о патолошкој мржњи, казао је Отовић.

Као једно од ефикасних начина да се рјеше нагомилни проблеми у граду, формирано је Координационо тијело које ће се састајати свако десет дана, казао је Никола Радман.

– Имамо доста проблема. Сада ћемо видјети ко је спреман да заврне рукаве и заиста ради. То је једино што нас у ГП Ура интересује, казао је Радман.

Владимир Косић (ДПС) се сложио са Бором Лучићем да је Новска листа од избора дио власти, али да му није најјасније због чега се тек сада формализује сарадња.

Владимир Косић

-Ову сарадњу могу схватити само на један начин, то је бојазан од парламентарних избора. Хаос који се тренутно дешава у локалној самоуправи не може више нико да оправда. Сам пад у резултатима политичких партија може се једино оправдати удруживањем, да би се достигао одређени број гласова који би задовољио потребе подгоричких централа, истакао је Косић.

Како је додао, иако се на сједницама СО често сложи са Марком Лучићем, вечерас се не може сложити са констатацијом да је основ сваке коалиције борба против ДПС-а.

-ДПС на државном нивоу није на власти двије године, у Херцег Новом непуних шест и мислим да је дошло вријеме да се преузме одговорност за сва чињења у претходном периоду. Основ за сваку коалицију у Херцег Новом мора бити добро града и грађана, никако ДПС-а, који је показао да је конструктивна опозиција у Херцег Новом. Осјећамо се одговорним за неке ствари али и нудимо рјешења из нове перспективе, казао је Косић.

Он је истакао да је под „хаотичном ситуацијом у локалној самоуправи“ мислио на стање у Туристичкој организацији, Херцег фесту, на пропале фестивале и негативан ревизорски извјештај.

На питање Марка Лучића зашто ДПС хвали Новску листу у парламенту, Косић је одговорио да једино они разумију шта одборници ДПС раде и желе у парламенту.

– Новска листа није крива за минус у пословању општинских предузећа, једина је која је од почетка овог мандата била та која је разумјела шта ми то радимо у локалном парламенту иако нас је само осам. Приликом гласања за Коњевића на позицији потпредсједника Општине, рекли смо да Новска листа треба да буде дио власти, али да ми је жао што мора бити дио овакве власти.

Питање Марка Лучића Суботић сматра демагогијом.

–  Толико пута сам отворено напао и адресирао да је главни кривац Мило Ђукановић, вратио сам се из Америке да се борим против такве политике. Зашто да нападам ДПС на локалном нивоу када не партиципирају у власти од 2017? За шта су одговорни у овој општини? Никада без аргумента нећу нити бранити нити нападати, казао је Суботић, а причу о сарадњи Новске листе и ДПС-а назвао скандалозном.

СНИМАК СА СЈЕДНИЦЕ ИО ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Учесници емисије „У четири ока“ коментарисали су недавну сједницу ИО ТО на којој се бирао директор а са које је медијима послат аудио снимак.

Отовић је казао да снимак са сједнице Извшног одбора ТО ХН који је достављен медијима представља велики проблем, такорећи скандал.

-То није снимак који се односи на саму сједницу, ту је и дио пред почетак сједнице. У питању је незванични снимак. Поднесена је кривична пријава и вјерујем да ће бити пронађена особа која је то урадила, која мора и кривично и дисциплински да одговара. Та особа је нанијела велику срамоту свима нама који сједимо овдје. Дајем пуну подршку новој директорици и вјерујем да ће поставити Туристичку организацију на ноге. Наглашавам да је госпођа Виторовић од почетка испуњавала све услове, иначе не би могла да буде ни на претходном директорском мјесту Парка природе Орјен. То значи да они који су говорили да нема квалификације су злоупотребили положај и своје присуство састанку, истакао је Отовић.

Премда није имао прилику да чује спорни снимак достављен медијима у Црној Гори, Боро Лучић каже да му је саопштено да је највећи проблем био да ли Миља Виторовић испуњава услове или не за поменуту позицију.

– Констатована је кадровска служба Општине, њихова правница је консултована и закључено је да испуњава. Она је и кандидат који је показао највише интересовања за одређене промјене у раду. Поднесена је кривична пријава против НН лица због тога што је урађено, а то не треба да буде пракса и није по закону. Нисам преслушао снимак. Уколико је и постојала грешка знајте да ту не сједе професионалци и грешке су могуће. Из онога што знам, не видим разлог да се диже оваква бука, а свака институција нека ради свој посао даље, казао је Боро Лучић.

Нисам од оних који се праве да им је свеједно и потпуно сам упознат са снимком који сматрам кривичним дјелом. Све је било по закону и честитам директорици, имаће моју подршку. Има једна директна опструкција једног члана ИО и правнице ТО, казао је Марко Лучић.

Мисли да се у ТО није добро радило и позива да се обави спољна ревизија.

– У ТО је око 50 запослених а у Комунално стамбеном око 70, што је превише. Покренули смо на Координационом одбору гдје је формирана комисија која ће испитивати питања броја запослених, како се ради у општинским предузећима, ко је на којој позицији, покренули смо и питање колектора, а не треба посебно помињати колико нам је важна болница, казао је Марко Лучић.

Догађај у градској ТО је скандалозан и директно дискриминишући, казао је Никола Радман, а институције ће даље радити свој посао.

– Маске падају и на државном па ће и на локалном нивоу. Ако је таква ситуација у ТО, треба видјети шта је рађено у претходне четири године када је директор и један и други био са исте листе. Дакле, немојмо хвалоспјеве, дајте да видимо ко коси а ко воду носи, казао је Радман.

Да ли је спорни снимак из ТО тема потписа меморандума о сарадњи, питање је које је упутио Косић, на шта је Отовић појаснио да није ријеч о томе јер се меморандум спрема већ одређено вријеме, а снимак је испливао прије три дана.

Суботић је информисао да је према подацима Монстата од 2017. до 2019. године, у Херцег Новом број ноћења повећан за 495 000, док је Будва остварила мањак од 450 000 у приватном и хотелском смјештају.

-Дакле ту разлику коју смо имали 2017. године између Будве и Херцег Новог која била 1,2 милиона ноћења свели на разлику од 250 000. Смањили смо разлику за 950 000. Дакле, нечији рад мора да се валоризује бројкама, чињеницама, другим ријечима радујемо се сарадњи, јер не смијемо да дозвлимо да ситуација  као претходних 15 мјесеци буде нестабилна, закључио је Суботић.

2 COMMENTS

  1. Gledao sam ovu diskusiju LIVE preko Youtube. Bio sam jedan od nekih 55 gledaoca. Broj je varirao od 50 do 59. Novljani van Novog imaju i prešnijeg posla od mlaćenja prazne slame.

  2. Један се вратио из Америке да обори председика ЦГ. Други је пошао са Хаваја у УСА и постао председник Америке у два мандата!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here