Уз 41. рођендан РХН – мијењали су се вријеме и људи, а радио остајао отворен свима

Најстарији члан наше медијске куће, Радио Херцег Нови, данас навршава 41 годину. Свих тих година сваку радост и сваки успјех града смо умножили, а сваки проблем и сваку тугу подијелили. Да наша прослава буде веселија, да потврди да Радио има и најмлађу публику, показали су данас малишани из вртића „Наша радост“ који су нас посјетили и честитали нам рођендан уз пјесму и игру, на најсрдачнији и најискренији начин.

Уз рођендан, подсјетићемо, након што се 17. априла 1979. из нашег града огласио Радио Бока, који је био израз новинарске солидарности након земљотреса који је погодио Црну Гору, као да је та жеља за оснивањем локалног медија наставила да живи у срцу свих Новљана. Двије године касније, 25. маја 1981. из контејнера на тргу Маршала Тита, одакле је емитован и програм Радио Боке, чуо се сигнал Радио Херцег Новог. И тада и данас то је сигнал првенствено љубави према граду чије име носимо, жеље да до сваког суграђанина стигне правовремена, тачна и поуздана информација, и у коначном намјере да нам град напредује, док ми тај напредак у корак пратимо.

Друга адреса Радија Херцег Нови била је у некадашној Рисанској улици број 2, у задужбинској згради Дуковића, тада неусловној и трошној након земљотреса. Малој редакцији она је ипак била пространи и сигуран дом у коме је програм полако растао, множиле се емисије, снажила веза са слушаоцима.

А онда је 1989. године Радио Херцег Нови добио своју кућу, на најљепшем новском тргу, на Белависти, Тргу Херцега Стјепана број 8, у срцу Старог града. Слиједили су и ту нови искораци, цјелодневно емитовање програма, више новинара у редакцији, сарадња са скоро свим медијима у региону. Новинари из великих медијских кућа осмислили су за Радио Херцег Нови слоган „мали али дрчан“ а нашим суграђанима личили смо на локални ТАHJУГ, новинску агенцију из њених најбољих дана.

И били смо храбри, препознатљиви, брзи, тачни, па су наше информације и изјаве наших саговорника преузимали најзначајнији државни медији. Наши гости били су тада најважнији представници политичког и друштвеног живота Црне Горе, најуспјешнији представници регионалне културне и спортске сцене, али и сваки наш суграђанин који нам се обратио с проблемом или занимљивом причом.

С годинама, било је у нашем раду неминовно и успона и падова, промјена уређивачке политике, новинари су одлазили и долазили, добијали смо конкуренцију, али смо је сустизали и престизали, пратили смо медијске новине, покренули Портал, а од 2019. кренула је и Телевизија. Од тада смо на новој адреси, у приземљу Дворане Парк.

Све те промјене само су потврђивале да дишемо са градом, да живимо живот нашег Новог. Да смо његов динамичан дио који не стаје ни једног дана у години. Мијењала су се времена, власти у граду, запослени у редакцији, маркетингу, реализацији програма, само је једно остајало исто – Радио је био отворен свима, херцегновским предшколцима и школарцима, који имају своје вријеме у нашем програму баш као и привредници и туристички посленици, политичари, умјетници, спортисти.

Радио остаје вјеран свакој новској причи, свему што град показује у најбољем свјетлу, али објективан према проблемима које треба рјешавати да бисмо заједно били још бољи.

Зато, уз рођендан остаје наш стари, једноставан позив: придружите нам се с повјерењем сваког дана на старим таласним дужинама, узвратићемо добром вољом, професионалним информисањем, разумијевањем и отвореношћу…

Ваша Радио телевизија Херцег Нови.

1 COMMENT

  1. Srećan rođendan onim najboljim, lijepim srednjim godinama i još mnogo uspješnjih ljeta pred vama, od srca vam želi Ksendža

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here