Споменик Мирку Комненовићу израдиће Умјетничка ливница „Кузман“

Споменик знаменитом Новљанину, начелнику и добротвору Мирку Комненовићу израдиће реномирана умјетничка радионица „Кузман“ из Смедерева.

Ливница је изабрана путем јавног огласа који је расписала Општина Херцег Нови, а у наредном периоду услиједиће потписивање уговора о изради споменика у бронзи.

-Скулптура висине 2,5 метра ауторски је рад вајара Зорана Ивановића. Израда споменика је посао вриједан 20 хиљада еура, у шта су укључени ливење, завршна обрада, транспорт и монтажа, а рок за завршетак је 30 дана од потписивања уговора.
Фигурално скулпторско дјело којим се одаје част личности и дјелу Мирка Комненовића изабрано је међу седам радова пристиглих у оквиру међународног конкурса који је расписао општински Секретаријат за културу и образовање.
Изабрано рјешење представља уникатну креацију која на изузетан начин дочарава дигнитет, друштвени положај и карактерне особине чувеног начелника, великог хуманисте, задужбинара, антифашисте и родољуба. Мирко Комненовић је приказан у зрелом периоду живота, на основу фотодокументације из периода након Првог свјетског рата.

Умјетничка радионица „Кузман“ од 1994. године пружа услуге продукције скулптуре за умјетнике и институције, и већ је радила значајне скулптуре и споменике .

-Када је ријеч о умјетничком ливењу јавних скулптура, у њиховом портфолију налази се велики број успјешно завршених пројеката, међу којима: бронзана скулптура Љубомира Чупића у Никшићу, споменик Светом Петру Цетињском у Подгорици, споменик Александру Дероку у Београду, макета тврђаве Бар, споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу у Суботици, скулпторална композиција Мехмед Паша Соколовић и Макарије Соколовић у Андрићграду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here