Увијек се треба изнова враћати Богу, покајањем и љубављу градити заједницу

Најљепша порука људском роду је да је Христос васкрсао и да ће сваки човјек васкрснути, како свједочи Свето писмо, казао је у на почетку бесједе крстоносни протојереј Радомир Никчевић, старјешина храма Светог Спаса на Топлој, након васкршње литургије.

Упутио је поруку вјерном народу да се треба изнова враћати Богу покајањем и љубављу, љубити  ближњега и тако градити заједницу и у породици и у граду. Он је истакао да је свака заједница дужна да се труди да буде боља и примјер како то ради породица треба да слиједи читав град.

– Град је слика породичне заједнице гдје су сви међусобно браћа и сестре. Овај град, који има привилегију прво да је на мору, да је овако осунчан, лијеп као „најљепша невјеста“,заслужује да буде у свему и по свему благословен и сви становници у њему. Херцег Нови је мали град, али има више цркава него Београд, а то показује да су наши преци знали Богу да се моле, да су славили хришћанске празнике, да су славили Васклрс, а да  је и Васкрс прослављао њих. Без тог служења Богу, без славе празника, без Васкрса,  без свих ових празника које су наши преци славили, не можемо ни ми опстати, ни као заједница, ни као град, ни као народ. Ово је прилика да честитам Васкрс градоначелнику нашег града, управи, свим  службама које нам помажу да живимо и да имамо организован живот овдје, онима који се труде који од свог труда зарађују хљеб, до оних који се данас рађају. Поздрављам их најрадоснијим поздравом, желим им свако добро и напредак у кући и дому, сваки божји дар и све оно што је што је потребно да би човјек живио као прави истински човјек. Христос Воскресе!, казао је Никчевић.

Фото: Школа рецитовања „Преподобна Касија Константинопољска“

Културно умјетнички програм извела су дјеца полазници Школе рецитовања „Преподобна Касија Константинопољска“ са Топле, којом руководи Александра Миљанић.

На Васкршњи понедељак, Свету архијерејску литургију у храму Свете Тројице у Кутима, служиће митрополит Црногорско приморски Јоаникије са свештенством. У наставку ће бити ношена традиционална литија, коју ће предводити митрополит.

На Васкршњи уторак, Света литургија биће саборно служена у храму Светог Теодора Ушакова, са почетком у 9 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here