Увид у бирачки списак могућ лично, путем интернета и позивом кол центра

Илустрација

Бирачи у Црној Гори увид у бирачки списак могу остварити лично, на шалтерима подручних јединица и филијала за управне послове, држављанство и странце Министарства унутрашњих послова, радним данима од 8 до 14, уз важећу личну карту или путну исправу (пасош), осим у Подручној јединици за управне послове, држављанство и странце Подгорица, која је отворена од 08 до 17 сати, саопштено је из овог ресора.

Подручне јединице и филијале за управне послове, држављанство и странце у свим општинама, у вријеме одржавања избора, тј. у недјељу, 19. марта 2023. године, радиће у периоду од 7 до 20 сати, како би грађани били у могућности да преузму идентификациона документа, за чије издавање су захтјев поднијели у претходном периоду.

Бирач може обавити увид у бирачки списак директно и преко интернет портала www.biraci.me. На том порталу, грађанин уносом броја личне карте или путне исправе може провјерити да ли је у бирачком списку и на којем бирачком мјесту гласа.

Бирачи који посједују електронску личну карту издату након 30. марта 2020. године, увид у бирачки списак могу извршити директно и преко интернет портала https://e.servis.mup.gov.me, употребом цертификата за електронску идентификацију који је уграђен у електронску личну карту.

Како би грађанин био у могућности извршити увид у бирачки списак на описан начин, из МУП-а напомињу да је неопходно претходно извршити активацију сертификата у електронској личној карти. Упутство о начину активирању цертификата налази се на интернет страници https://ca.elk.gov.me.

Уочи одржавања наведених избора, Министарство унутрашњих послова је оформило Кол центар са јединственим бројем 19820. Позивањем овог броја и саопштавањем личних података (име и презиме, датум рођења и име родитеља) или јединственог матичног броја, грађанин ће од оператера добити информацију о томе да ли је уписан у бирачки списак и на којем бирачком мјесту гласа. Јединствени број 19820 је бесплатан и доступан за све кориснике мобилне и фиксне телефоније у Црној Гори.

Кол центар МУП-а ради сваког дана почев од петка 10. марта 2023. године, у термину од 8 до 20, док ће у недјељу, 19. марта, радити у периоду од 7 до 20 сати.

Такође, грађани ће позивањем овог броја моћи и да пријаве евентуалне неправилности везане за изборни процес, а поводом расписаних избора за Предсједника Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here