УТ УСЛОВИ У НАДЛЕЖНОСТИ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗА ОБЈЕКТЕ ДО 3000 КВАДРАТА

У Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, државни секретар за просторно планирање и урбанизам, мр Александар Ашанин одржао је радни састанак са секретарима​ секретаријата за урбанизам свих локалних самоуправа у Црној Гори. Главна тема састанка била је дефинисање новог модела подјеле послова између Министарства и локалних самоуправа у дијелу издавања урбанистичко-техничких услова, који би био усклађен са Законом прописаним пословима​ главног државног архитекте и главног градског архитекте.

Након конструктивне дискусије, на предлог Министарства,​ договорено је да издавање урбанистичко-техничких услова за објекте до 3000m²​ бруто грађевинске површине, изузев хотела односно туристичког насеља са четири или пет звјездица и туристичког ризорта, остане у надлежности локалних самоуправа. Послови издавања урбанистичко-техничких услова за објекте преко 3000m², за све објекте за које је обавезно расписивање јавног конкурса, као и за тргове, скверове, шеталишта и градске паркове остаће у надлежности Министарства.

​Са новом прерасподјелом надлежности није се сагласио секретар Секретаријата за просторно планирања и одрживи развој Општине Улцињ, Мехмед Милла, док су в.д. секретар Секретаријата за планирање простора и одрживи развој Главног града Подгорице, Миљан Баровић и секретарка Секретаријата за планирање простора, комуналне послове и саобраћај Општине Колашин, Љиљана Раичевић истакли да секретаријати којима руководе имају адекватан кадровски капацитет за издавање УТУ-а и за објекте преко 3000m²​ бруто грађевинске површине.

Анализа коју је Министарство припремило на основу података о броју и структури урбанистичко-техничких услова издатих у свим црногорским општинама током прошле године, показала је да договорена прерасподјела надлежности неће имати битнијег утицаја на обим послова секретаријата за урбанизам локалних самоуправа, а да ће финансијски утицај бити занемарљив.

На састанку је разговарано и о другим изазовима са којима се сусрећу локалне самоуправе, попут лошег квалитета планских докумената, неадекватних законских рјешења, проблема у процесу легализације бесправно саграђених објеката, недостатка кадра у урбанистичко-грађевинској инспекцији и др.
Државни секретар Ашанин указао је на потребу да​ састанци попут овог постану редовна пракса и да се комуникација између Министарства, јединица локалне самоуправе и Заједнице општина интензивира, ​ у циљу координисанијег и ефикаснијег заједничког дјеловања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here