Усвојен план спашавања и реструктурирања Института, потребна помоћ и мањинских акционара

Фото: Влада ЦГ

Влада је данас је усвојила Информацију о Плану спашавања и реструктурирања Института „Др Симо Милошевић“.

Потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјалу др Срђан Павићевић подсјетио је да први корак подразумијева помоћ мале врједности  од 300 000 еура ради обезбјеђивања наставка рада, потом помоћ до 10 милиона еура која се даје на шест мјесеци ради деблокаде рачуна, наставка рада и обезбјеђивања ликвидности, уз обавезу  да се у том периоду направи квалитетан план реструктурирања, од стране реномиране свјетске агенције који ће проћи процедуру одобравања од стране надлежних органа и  добити дозволу за реализацију.

Министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине Јанко Одовић  казао је да ће наредни корак бити процјена имовине Института и да им је Агенција за заштиту депозита  Србије дала још мјесец да пронађу рјешење за дуг према Југобанци.

-Послије плана спашавања имамо рок да финансијском ињекцијом одблокирамо рачуне, отплатимо дио дуга Института који износи око 25 милиона еура и вратимо у живот Институт. Уложили смо све напоре да се Институт спаси и не дође до стечаја, казао је Одовић.

Поручио је да им је потребна помоћ мањинских акционара да би план успио.

-Потребне су нам 2/3 сагласности власника акцијског капитала, то јест сагласност Жарка Ракчевића са којим смо имали разговоре и који је врло одговорно рекао да ће подржати наше напоре и након тога што се Институт спаси донијети одлуку, а на основу онога што му Влада понуди. Влада је урадила све што је до ње, а направићемо и међународни позив за консултанта за израду плана који ће бити међународно признат, објаснио је Одовић.

Како је рекао, то је једини легалан начин за спас Института у складу са Законом о државној помоћи и прописима ЦГ и“ онај ко не прихвати овакав план је управо тај који ће Институт гурнути у стечај“.

-Влада је све учинила да до тога не дође. Сад смо на прекретници, кључној тачки у којима се морају сложити Влада као већински акционар и мањински акционари, да смо сви ту, да Институт опстане, а Влада ће предоминантно улагати. Пред мањинске акционаре биће стављена могућност да учествују сразмјерно колико имају акција у овом пакету спашавања, а касније инвестиционом пакету који ће бити значајно већи или да тај сразмјерни дио акција пренесу држави, чиме ћемо ми као одговорни домаћини заштитити државу и државни Буџет и спасити Институт, казао је Одовић.

Потпредсједник Владе  Срђан Павићевић истакао је да радници Института не добијају плату већ три мјесеца. Он је навео да се дугови морају вратити, како би се плате могле исплатити.

Министар здравља Војислав Шимун захвалио је запосленима, који упркос чињеници да се налазе у егзистенцијалној кризи, предано завршавају посао и прави су партнер Влади у рјешавању овог питања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here