УССЦГ: заштита и здравље на раду основно право радника

Поводом 28. априла – Свјетског дана заштите и здравља на раду, саопштењем се огласила Унија слободних синдиката Црне Горе.

-На овај дан када одајемо почаст свим преминулим и на радном мјесту повријеђеним радницима, Унија слободних синдиката Црне Горе подсјећа доносиоце одлука, послодавце и запослене на важност креирања и придржавања мјера заштите и здравља на раду. На овај дан поручујемо да не смију постојати даљи изговори за нужну потребу унапређења прије свега институционалног, а онда и законодавног оквира који ће питању заштите и здравља на раду дати мјесто које му припада и издигнути га високо на љествици друштвених приоритета. Поручујемо да нећемо одустати од напора да Црна Гора што хитније добије референтну установу која ће утврђивати и верификовати професионална обољења, водити статистику о професионалним обољењима и повредама на раду и која ће превентивно дјеловати на сузбијању ових негативних појава и градити културу заштите и здравља на раду! Нећемо одустати ни од захтјева да се кроз измјену законодавног оквира омогући запосленима у Црној Гори да слободно и несметано бирају своје представнике за заштиту и здравље на раду и тиме остваре своје основно право гарантовано конвенцијама Међународне организације рада! Не одустајемо ни од захтјева да је Црној Гори потребно национално савјетодавно мултипартитно тијело за питање заштите и здравља на раду које ће баштинити културу превенције од повреда на раду и професионалних обољења и доприносити унапређење политика везаних за питање заштите и здравља на раду! Нећемо одустати ни од намјере да се унаприједи питање колективног осигурања запослених и висина премија за такву врсту осигурања! Наставићемо да инсистирамо на социјалном дијалогу као најадекватнијем средству за рјешавање проблема али и унапређења постојећег стања, поручују из УССЦГ.

-Овај дан користимо и као подсјетник на статус преко 40.000 лица која су ангажована на црно и на све већи број оних који раде као платформски радници или фриленсери, а који не уживају нити једно право из радног односа па самим тим ни права која се односе на здраво и сигурно радно мјесто и права која проистичу у случају повреде на раду и/или професионалног обољења.
Пропусти у области заштите и здравља на раду могу имати катастрофалне посљедице не само на раднике и њихове породице већ и на сама предузећа и читаву економију. Стога, УССЦГ ће наставити да пружа подршку својим колегама из међународног синдикалног покрета да заштита и здравље на раду постану основно право радника, односно да трипартитна Међународна конференција рада, у јуну ове године, предузме дугоочекивани и нужни корак ка признавању заштите и здравља на раду као фундаменталног права свих запослених. Истовремено, УССЦГ је у сусрет овом дану, потписала Манифест Европске конфедерације синдиката усмјерен на захтијевање нулте стопе смртности на радном мјесту до 2030.године. Нулта стопа смртности на радном мјесту није утопија! Тренд фаталних несрећа на радном мјесту у Европи се смањује, те је стога искоријењавање истих могуће! Постизање овог циља подразумијева активности на свим нивоима, те ће УССЦГ наставити да на националном нивоу протежира политике које ће допринијети постизању овог циља, порука је на крају саопштења Извршног одбора УССЦГ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here