УССЦГ СНАЖНО ПОДРЖАВА РАДНИКЕ ИНСТИТУТА – ВАША БОРБА ЈЕ И НАША БОРБА

Унија слободних синдиката Црне Горе даје пуну подршку Синдикалној организацији Института „Др Симо Милошевић“ Игало, у напорима да заштитите свој професионални интегритет, радна и економско-социјална права.

Истичу да посебно уважавају чињеницу да је борба радника искрена и усмјерена на очување Института „Др Симо Милошевић“ АД Игало, као својеврсног и јединственог драгуља Црне Горе, који је због недомаћинског односа доведен до ивице пропасти.

-Осим подршке вашим штрајкачким активностима, којима желите да скренете пажњу свим одговорним субјектима и доносиоцима одлука, Унија слободних синдиката Црне Горе овим, уједно, упућује апел Влади Црне Горе и реосорним министарствима да што хитније покрену све механизме и предузму конкретне кораке који ће осигурати будућност и одрживо пословање Института „Др Симо Милошевић“ Игало.  За преко 70 година постојања и пословања овог здравственог гиганта, Институт је доказао свој значај и дао пуни допринос пружању квалитетне здравствене зашите како грађанима/кама Црне Горе, тако и бројним иностраним пацијентима. Немјерљив је допринос који Институт даје у промоцији Црне Горе на иностраном тржишту, а однос запослених у Институту у пружању квалитетне здравствне бриге и заштите био је и остао посебан бренд који је осигуравао да се Институту, као препознатој и цијењеној дестинацији здравственог туризма, увијек изнова враћају како домаћи, тако и инострани посјетиоци. Институт је установа од посебног значаја и Влада Црне Горе је дужна да је заштити и очува, чувајући тако једну од највећих и најпознатијих установа за физикалну, рехабилитациону и превентивну медицину за дјецу и одрасле, те чувајући тако будућност свих запослених у Институту и њихових породица, али и будућност свих грађана Херцег Новог, цијеле приморске регије, те цијеле Црне Горе. Очувањем Института као центра здравственог туризма, очуваће се и јединствени Центар за научно-истраживачки рад орјентисан на фундаментална и клиничка истраживања из области превентивне медицине, балнеологије, физикалне медицине и рехабилитације.

Како даље наводе, пут Црне Горе ка чланству у Европској унији претпоставља посебна улагања у научно истраживачки рад и иновације.

-Урушавање Института, који као своју организациону јединицу има Центар за научноистраживачки рад, представљало би својеврстан корак уназад у процесу европских интеграција. Допуштање да радни статус преко 500 запослених Инситута буде доведен у питање представљало би корак од хиљаду миља унатраг у односу на европске интеграције.

Досадашњи неуспјешни покушаји приватизације Института и однос надлежних према њему, само су доводили до урушавања Института и покушаја обарања његове цијене, како би као такав био повољан „плијен“ за наводне „стратешке инвеститоре“. Таквој незаконитој, неморалној и нездравој пракси приватизационих поступака мора се статити на пут. Очекујемо да Влада Црне Горе покаже искрен и одговоран, домаћински однос према драгуљу црногорског здравственог и туристичког гиганта и омогући услове за његов несметан рад.

Притом, Влада Црне Горе и сви други чиниоци у нашем друштву морају у првом реду мислити на запослене који су, и поред свих успона и падова који су обиљежили постојање Института, давали свој максимум у очувању нивоа, квалитета и унапређења услуга које Институт пружа.

Уједно, позивамо Општину Херцег Нови да се снажније укључи у рјешавање горућих проблема у Институту, те помогне како запосленима, тако и менаџменту Института на начин да заједно са њима артикулише захтјеве према Влади Црне Горе и другим одговорним органима и институцијама.

Унија слободних синдиката Црне Горе у претходном периоду дала је допринос борби да се Институт „Др Симо Милошевић“ заштити од штетних приватизационих покушаја и да већински пакет акција Института остане у власништву државе. Сада, кад су запослени Института „Др Симо Милошевић“ Игало постали дио наше синдикалне породице, наша настојања да заштитимо Институт и све запослене у њему додатно су оснажена. Ваша борба је и наша борба и у њој смо заједно. Ваши апели су и наши апели. Ваши ризици су и наши ризици. У вашим напорима за бољу будућност Института, вас и ваших породица и грађана Херцег Новог, у нама имате искреног саборца и подршку, наводе у писму подршке из Уније слободних синдиката.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here