УССЦГ: Рад недељом мора бити плаћен и медијским радницима

Из Уније слободних синдиката Црне Горе реаговали су на обраћање  Уније послодаваца да се на захтјев дијела медијских кућа у Црној Гори приступи измјени већ усаглашеног текста Општег колективног уговора, да се информативна дјелатност изузме из обавезе плаћања увећања зараде за рад недјељом.

-Унија слободних синдиката ЦГ не прихвата  ургенцију једног броја медијских кућа у Црној Гори за измјену члана 15 Предлога Општег колективног уговора. Како нити једна дјелатност од јавног интереса није изузета из поменутог члана, нема основа аргументацији да би информативну дјелатност требало изузети. Ово тим прије што у Црној Гори постоји јавни сервис, као сервис свих грађана,  који је задужен за остваривање основног права грађана на информисаност, те је чињеница да у том смислу сви други медији, махом приватног карактера, могу свој рад (као уосталом и све друге дјелатности) организовати на начин да недјељом не раде. Уколико се, пак, одлуче за рад недјељом најмање што за своје запослене могу учинити јесте да им за тај рад исплате увећану зараду, саопштили су из УССЦГ.

Истичу да не постоји адекватна замјена за недјељу као дан седмичног одмора посвећен породици, те да је исплата увећане зараде само дјелимична сатисфакција коју запослени у том случају могу добити).

-На састанку социјалних партнера одржаном 28.10.2022.године, усаглашен је члан 15 Предлога новог Општег колективног уговора који је предвидио увећање зараде за рад недјељом у износу од 80%, те проширио обим изузетих дјелатности. Овај компромис потврђен је на сједници Извршног одбора Уније слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) 31. октобра.  Синдикати су већ том приликом учинили напор ка постизању компромиса и у погледу висине износа увећања зараде за рад недјељом и у погледу дјелатности које сте предложили да буду изузете,наведено је у саопштењу УССЦГ које потписује генерални секретар Срђа Кековић.

Појашњава и да су  16.11.2022.године, у електронској комуникацији вођеној између УССЦГ, УПЦГ и ССЦГ, усагласили заједничко обраћање према министру рада и социјалног старања, те истог дана упутили заједнички допис према ресорном министру уз достављање усаглашеног текста Предлога новог Општег колективног уговора, уз изражавање очекивања да ће процедура за његово потписивање бити у најскоријем року покренута.

-Од Министарства рада и социјалног старања смо 23. 11. информисани да је Секретаријат за законодавство разматрао текст Општег колективног уговора и дао неколико коментара, искључиво, техничке природе, које смо опет на трипартитном нивоу усагласили. Коначно, дана 30.11.2022. године Главни одбор УССЦГ дао је овлашћење генералном секретару,  сходно Статуту УССЦГ, да потпише овако усаглашен текст Општег колективног уговора, а познато нам је да сте и Ви добили овлашћење за потписивање истог од стране за то надлежних органа ваше организације, наведено је у реаговању упућеном Унији послодаваца Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here