УССЦГ: поскупљење струје погубно за домаћинства и привреду Црне Горе

Унија слободних синдиката Црне Горе затечена је најавом Регулаторне агенције за енергетику (РАЕ) о повећању цијена електричне енергије од 1. јануара 2024. године, те позива Владу Црне Горе и Електропривреду Црне Горе (ЕПЦГ) да предузму неопходне активности на заустављању одлуке о најављеном поскупљењу.

-Имајући у виду инфлаторна кретања са којима се наши грађани суочавају у последње двије године, те константан раст цијена нафте и њених деривата, али и основних животних намирница, повећање цијене електричне енергије била би кап која би прелила чашу и додатно урушила животни стандард наших грађана. Неминовно је, наиме, да ће ионако превисоке цијене свих осталих роба и услуга вртоглаво наставити да расту са порастом цијене електричне енергије. Са сваким новим поскупљењем, додатно се обезвређују зараде, пензије и друга примања, те посебно ионако ниска социјална давања. Имајући у виду да су, у поређењу са претходним периодом, додатно поскупили и енергенти као што су дрва, угаљ и пелет, сасвим је јасно да би повећање електричне енергије било погубно за сва домаћинства али и цјелокупну привреду у Црној Гори. Препоруке и савјети представника РАЕ о начину потрошње којима би се, према њиховим ријечима, анулирало очекивано повећање цијене посебно су упитни с обзиром на зимски период који је пред нама и на животне потребе које за гријањем и генералном употребом електричне енергије нису и не могу бити диктиране сатницом, већ искључиво потребама које морају бити задовољене, а које не познају вријеме.

Претходних мјесеци смо у медијима могли чути охрабрујуће поруке челних људи ЕПЦГ-а који су увјеравали да ће дати све од себе да до поскупљења не дође, па очекујемо да ће своје обећање и испунити. Ово прије свега због најава да ЕПЦГ послује позитивно, а да се наредне године очекује рекордна добит која се мјери десетинама милиона еура.

Унија слободних синдиката Црне Горе овим путем апелује на Владу Црне Горе, као и ЕПЦГ, да заједничким снагама пронађу рјешење и стопирају најављено поскупљење, те на тај начин допринесу очувању животног стандарда грађана Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here