УССЦГ ће тражити измјене Закона ПИО и разрјешење судија Уставног суда

Како би се превазишло стање изазвано несавјесном и неодговорном Одлуком Уставног суда о укидању члана 17 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Унија слободних синдиката ће Влади и Скупштини Црне Горе упути иницијативе да се по хитном поступку усвоје измјене и допуне члана 17 Закона ПИО, и да се разрјеше судија и суткиња Уставног суда Црне Горе због нестручног и несавјесног обављања судијске функције.

-Извршни одбор УССЦГ је на јучерашњој сједници разматрао ситуацију коју је произвела Одлука Уставног суда Црне Горе о укидању члана 17 Закона о пензијском и инвалидском осигурању (Закон ПИО), а која је унијела правну несигурност и стрепњу код великог броја наших члановаи грађана.

-Наиме, као што је црногорска јавност упозната, Уставни суд је предметном одлуком укинуо једну од двије солуције за одлазак у старосну пензију по основу 64/66 година старости за жене и мушкарце и 15 година стажа осигурања. Таквом одлуком запослени који испуњавају старосну границу за престанак радног односа по сили закона могу отићи у старосну пензију под условом да имају 40 година стажа осигурања, што је у условима неолибералног законодавства и прекарних уговора и раду скоро неоствариво прије навршетка 70 или више година старости.

Како би се превазишло стање изазвано, најблаже речено, несавјесном и неодговорном одлуком Уставног суда, Извршни одбор УССЦГ одлучио је да Влади Црне Горе и Скупштини Црне Горе упути следеће иницијативе:

И– Иницијатива да се, по хитном поступку, на сједницама Владе и Скупштине Црне Горе усвоје измјене и допуне члана 17 Закона ПИО са предлогом да исте гласе:

“Осигураник стиче право на старосну пензију кад наврши 64 године живота (мушкарац и жена) и најмање 15 година стажа осгурања.

Осигураник стиче право на старосну пензију кад наврши 40 година стажа осигурања. Осигураник стиче право на старосну пензију кад наврши 30 година стажа осигурања, од чега најмање 20 година ефективно проведених на радним мјестима у секторима метало-прерађивачке и рударске индустрије на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

ИИ – Иницијатива према Скупштини Црне Горе за разрјешење судија Уставног суда Црне Горе због нестручног и несавјесног обављања судијске функције, саопштено је из Уније слободних синдиката црне Горе.

У наредних неколико дана поднијеће Влади и Скупштини Црне Горе наведене иницијативе, уз образложење, наводе из Уније слободних сидниката Црне Горе и позивају све заинтересоване невладине и друге организације да се придруже нјиховим иницијативама, уколико подржавају ставове изнијете у њима.

Више детаља на линку:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here