Ускоро тендер за реконструкцију постројења у Мељинама

Постројење у Мељинама

Идејни пројекат за реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама је завршен крајем јануара, чиме су се стекли услови за објављивање тендера за избор најбољег понуђача за овај посао, вриједан више милиона еура.

Како је за РТХН казао директор Друштва за изградњу канализационе и водоводне инфраструктуре у Општини Херцег Нови Милан Зарић, јуче је одржан састанак у Кабинету предсједника Општине Херцег Нови на којем је било ријечи о овом значајном пројекту за град.

Милан Зарић

– Имамо информацију да би Управа за капиталне пројекте, можда финансирала тај пројекат, а ријеч је о инвестицији која је вриједна преко четири милиона еура. Пројектом је предвиђено да сва опрема буде нова и да се добије процесна гаранција од извођача. То би била гаранција на квалитет воде коју би требали да испуштамо, када се преради и на квалитет муља, као нус продукт те отпадне воде, у складу са свим европским еколошким стандардима. Од тога нећемо одустати, поручио је Зарић.

Зарић објашњава да је један од услова пројектаната да опрема буде нова:

– То је и разумљиво, јер вам нико неће на половичну опрему дати финалну гаранцију. Неће да буду одговорни за нешто што није њихово. То би било јединствено рјешење, с обзиром на патњу грађана, који пуних 11 година трпе, првенствено, грађани Мељина. То би било потпуно ново постројење са потпуном гаранцијом извођача, навео је Зарић.

Проблем је што се споро реализује инвестиција преко капиталних пројеката, усљед законских ограничења.

– Законска рјешења за привреду би требало да омогуће брзе и једноставније поступке. Изузетно је то сада код јавних набавки компликовано. Будва је имала прошле године тендер прије јуна и он је пао. Још увијек нигдје нису приспјели, наводи примјер ове општине, оцјењује Зарић.

Сви ти инфраструктурни тендери требало би да се ријешавају ефикасније и једноставније, с обзиром да су од животног питања за грађане и уопште, функционисање града.

– Бојим се да ћемо и ми имати сличну причу овдје. Тендер ће се објавити. Јавиће се сигурно велики број фирми. Довољно је да се један жали онда се прави процес који дуго траје. Ми смо ту покушали да направимо поједностављену јавну набавку, међутим, Министарство финансија нас је одбило, иако смо образложили ставку Општине да то буде у четири годишње рате. Они у нашем буџету нису препознали ставку од четири милиона за реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода и нису нам дозволили поједностављену објаву, напомиње Зарић.

У Друштву за изградњу канализационе и водоводне инфраструктуре већ су предузели одговарајуће кораке, како би се ублажило постојеће стање на постројењу које не функционише у пуном капацитету:

– Прије Нове године предузели смо кораке за основну ревитализацију постројења, обавили смо дезинфекцију СБР танкова, које није рађено откако је прије седам година постројење почело са радом. Планирамо за двадесетак дана и мањи захват на постројењу. Оно што је за нас јако важно да ћемо ићи  на замјену дифузора, а то је монтажа дуваљки, које ће уз СБР-ове омогућити довољно кисеоника, који је неопходан за тај микробилошки процес. Предузели смо потребне мјере, ангажовали тим стручњака, инжењера и радимо на томе да оспособимо постројење и урадимо све што је неопходно да се елиминишу непријатни мириси, казао је Зарић.

Он очекује да се у наредној туристичкој сезони више неће дешавати испади на постројењу и да ће бити завршен колектор у Земунској улици, због чега су због непријатних мириса, посебно, трпили грађани Мељина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here