Рекордан износ за финансирање спортских савеза и организација

Фото: Министарство спорта

Министарство спорта и младих за суфинансирање програмских активности кровних спортских организација и националних спортских савеза издвојило је рекордних 6,55 милиона ЕУР, што је за 40 одсто више у односу на претходну годину, казао је министар Драгослав Шћекић.

Он је нагласио да је значајно унапређење средстава за финансирање редовних програма спортских организација представља јасну поруку о односу Владе Црне Горе и ресорног Министарства спорта и младих према спорту и успјесима црногорских спортиста.

-Представља и поруку о јасној намјери да уложимо додатни напор да створимо боље предуслове и повољнији амбијент за развој спорта, рекао је Шћекић на конференцији за новинаре.

Министарство спорта објавило је данас одлуку о додјели средстава за спровођење програма националних спортских асоцијација и са челницима тих асоцијација на свечаности у Вили Горица потписала уговоре.

Шћекић се захвалио министру финансија са сарадницима на разумијевању које је показао приликом издвајања средстава за спорт и младе, као и за будуће пројекте.

-Свјесни смо чињенице да наведена средства представљају снажнији импулс за рад спортских савеза, али и да су она довољна само за реализацију редовних програмских активности, док изазов и даље представљају капиталне инвестиције у спорту које ћемо тежити да у наредном периоду унаприједимо кроз заједничку сарадњу и утврђивање приоритета”, рекао је Шћекић.

Према његовим ријечима, Министарство спорта је, водећи рачуна о најперспективнијим спортистима које су у својим програмима препознали национални спортски савези, за 200 предложених стипендиста у оквиру националних спортских савеза опредијелили приближно пола милиона ЕУР.

Он је најавио да ће Министарство спорта и младих, преостала буџетска средства, преусмјерити на приоритете од јавног интереса.

-То су, у првом реду развој школског спорта, наставак унапређења спортске инфраструктуре у Црној Гори, који подразумијевају завршетак источне трибине Градског стадиона, гдје је завршен пројекат Фудбалског савеза, али ћемо истрајати и на идеји националног стадиона, изградњи Олимпијске куће и атлетског стадиона у Главном граду, као и изградњи спортских центара на сјеверу и југу државе, рекао је Шћекић.

Он је нагласио да је интенција Министарства спорта и младих да измјенама постојећег закона, новом Стратегијом развоја спорта, али и другим законима (Закон о играма на срећу, сет пореских закона) унаприједи систем финансирања спорта.

-Очекујем да оправдамо издвојена средства наших грађана, како бисмо могли са правом за следећу годину да тражимо додатна издвајања, али и да покажемо да смо истински сервис за њихова спортска очекивања, рекао је Шћекић.

Он је нагласио да Министарство спорта и младих није само партнер, већ да са националним спортским савезима чини један тим.

-Зато морамо заједно радити на стварању што позитивније атмосфере у друштву, јер то спорту и припада, али да вратимо солидарност и пажњу међу савезима, да зауставимо негативне утицаје и да доведемо до оног нивоа да сви грађани пуним плућима навијају за наше репрезентације! Ми то као тим морамо и можемо. У име будућих резултата, добре атмосфере и напретка, рекао је Шћекић.

Предсједник Црногорског олимпијског комитета, Душан Симоновић, захвалио се Министарству спорта и младих на рекордном буџету за спорт у 2024. години.

-У Министарству спорта потрудили су се да обезбиједе рекордни буџет, а видим да се на томе неће зауставити, већ да ће и даље радити на унапређењу спортске инфраструктуре, али и додатном повећању средстава националним савезима. То нас радује, рекао је Симоновић.

Он је нагласио да је олимпијска година и да је и морала бити рекордна.

Према његовим ријечима, повећања издвајања за спорт треба тражити кроз законску инфраструктуру, измјенама закона о спорту, играма на срећу и неких пореских закона, уз формирање фондације која би омогућила бољи статус и већа средства за црногорски спорт.

-Надам се да ћемо и у наредним годинама имати нове рекорде у расподјели за црногорски спорт. Црногорски спортисти ће то знати да врате на прави начин, рекао је Симоновић.

Он је још једном честитао једриличару Миливоју Дукићу остварење олимпијске норме за Игре у Паризу.

-Надамо се новим олимпијским нормама и бројној делегацији у Паризу, рекао је Симоновић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here